Tělo mrtvého vlčího samce bylo nalezeno o víkendu v oblasti Westerwaldu (spolkový stát Porýní-Falc) na západě Německa. Vlka nalezl minulou sobotu náhodný chodec; jak uvedly německé úřady, zvíře bylo zastřeleno. Pachatel se v pondělí přihlásil na policii.

Jedná se o 71letého myslivce, nájemce honitby, v níž bylo tělo zvířete nalezeno. Jak uvedl jeden z vedoucích představitelů mysliveckého sdružení, lovec si potulující se zvíře spletl se psem a skolil je několika ranami z kulovnice. Soukromě pak novinářům sdělil, že ho celá věc „obrovsky mrzí“, a že kdyby dotyčný myslivec věděl, že se jedná o vlka, nikdy by nestřílel.

Policie nyní zjišťuje, zda byla naplněna skutková podstata trestného činu. Vzhledem k tomu, že stejně jako v České republice také v Německu jsou vlci celoročně chráněni, jednalo by se pak o trestný čin pytláctví, za nějž pachateli hrozí trest odnětí svobody až do výše tří let.

Fyziognomie zastřeleného zvířete odpovídá vlkovi, který se v minulých měsících ve westerwaldské oblasti pohyboval a podařilo se jej dokonce vyfotografovat. Přítomnost vlka v oblasti, kde byli vlci vyhubeni před více než sto lety, hned zpočátku zaznamenala pozitivní ohlas jak mezi ochranáři, tak mezi veřejností. Zároveň však zazněly i obavy o osud zvířete – jak se nyní ukázalo, víc než oprávněné.

Westerwaldský vlk, pravděpodobně jediný volně žijící zástupce svého druhu v oblasti západního Německa, ještě v plné síle.

KATEŘINA ULMANOVÁ