Vlci žijící na hranicích Frýdlantského výběžku a Polska přivedli letošní jaro na svět vlčata. Důkazy o pohybu vlků v této oblasti nachází dobrovolníci tzv. Vlčích hlídek už od roku 2018, ale hlášená pozorování od veřejnosti napovídají, že se tu vlci sporadicky objevovali již i o několik let dříve. 


Od roku 2018 se dobrovolníkům v těchto oblastech daří pravidelně získávat věrohodné důkazy o trvalém pohybu vlků, ať už se jedná o stopní dráhy či trus. V roce 2019 a 2020 se tyto důkazy podařilo potvrdit jasnými záběry vlků z fotopastí a opakovanými nálezy stopních drah.

Z letošních záběrů vyplývá, že se na Frýdlantsku pohybují minimálně čtyři dospělí jedinci a sedm vlčat. Další nejbližší smečka se pak nachází v Jizerských horách, přičemž obě vlčí teritoria jsou přeshraniční a zasahují jak na území Česka, tak sousedního Polska, kde je vlk stejně jako u nás celoročně chráněný.

Aby nedocházelo ke škodám na domácích zvířatech, měli by chovatelé svá stáda zajistit kvalitním elektrickým ohradníkem, případně dobytek na noc zavírat do košárů či chléva nebo zvážit pořízení pasteveckých psů vhodného plemene. Nově je možné žádat o náhradu újmy za ztížené zemědělské hospodaření v důsledku opakovaného výskytu vlka. Chovatelé mají také nárok na kompenzaci škod v případě vlčího útoku. Více informací o vhodném zabezpečení je k dispozici na webu www.ochranaovci.cz a e-mailu info@ochranaovci.cz.

Kristýna Fridrichová, koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek na Liberecku k aktuálnímu výskytu vlků na česko-polském pomezí uvedla:

“To, že se podařilo potvrdit reprodukci vlčí smečky na Frýdlantsku, je dalším důkazem toho, že vlci jsou přizpůsobiví tvorové a dokážou žít i v lidmi pozměněné krajině. Nyní je na člověku, aby si na trvalý výskyt vlka na našem území opět zvykl a zabezpečil nejen svá stáda, ale třeba i zbytky potravin (komposty, popelnice) v blízkosti lidských sídel. Jedině tak může soužití s velkými šelmami, které se do naší krajiny vrací, fungovat.” 


Kontakty:

Kristýna Fridrichová

Koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek na Liberecku

Miroslav Kutal

Miroslav Kutal

Ústav ekologie lesa, Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU, Koordinátor Hnutí DUHA Šelmy

Podpořil: