Vystřídali se tu žáci základní školy, dobrovolníci Vlčích a Rysích hlídek i Mladí ochránci přírody

V letošní zimní sezóně se opět uskuteční několik akcí Vlčích a Rysích hlídek na naší základně v Janově. Tu se Hnutí DUHA podařilo díky příspěvkům 485 dárců koupit už v roce 2018. Chalupa patřila jednomu ze zakladatelů hlídek Ludvíku Kuncovi, mimo jiné laureátovi ceny Josefa Vavrouška. Nyní bychom se rádi podělili o všechno, co se v Janově podařilo od roku 2018 zorganizovat.

 

Pohled na janovskou základnu z příjezdové cesty


Janovská základna poskytuje výchozí bod pro pochůzky do Zlatohorské vrchoviny, Osoblažska a některých vzdálenějších míst Hrubého Jeseníku. Od její koupě se nám podařilo uskutečnit na chalupě každou zimu několik dobrovolnických akcí Vlčích a Rysích hlídek a vyrazit na pochůzky do okolí místní obory, na česko-polské hranice a okolí Zlatých hor, dále i směrem na Medvědí hornatinu nebo k národní přírodní rezervaci Rejvíz. 


Újeď, nalezená na jedné z loňských Vlčích hlídek v okolí Ďáblova kopce pod Petrovicemi


Kromě hlídkařských akcí dobrovolníci a pracovníci Hnutí DUHA Olomouc (HDO) uspořádali také několik “brigád”, během nichž se věnovali nutným opravám a pravidelnému úklidu chalupy. V minulém roce na jaře se na základně konala setkání členů HDO a porada koordinátorů monitoringu velkých šelem z celé republiky. V květnu chalupa přivítala žáky základní ScioŠkoly v Olomouci na třídenní exkurzi. Děti od 8 do 14 let absolvovaly dvě terénní pochůzky s programem přibližujícím život velkých šelem, vyzkoušely si prakticky stopování zvěře, odlévání stop a také zálesácké prostředí janovské základny.


Šelmí porada na janovské základně


Exkurze olomoucké ScioŠkoly, součástí byla i návštěva janovské obory


Během léta a teplého podzimu se dále podařilo pokračovat v některých plánovaných opravách. Do současné chvíle jsme tak rozšířili kapacitu chaty o lůžka navíc v jednom z pokojů a na půdě. Částečně opravili a vyčistili okapy, vyklidili část zahrádky, ořezali živé ploty, provedli vnitřní ochranný nátěr dřevěných ploch. Sjednali jsme revizi komínů, zakoupili zásobu palivového dříví na další zimy, pustili se do nového nátěru plotu a dřevěného obložení na vnější straně domu a za podpory Olomouckého kraje koupili dva průtokové ohřívače na teplou vodu do kuchyně a koupelny.


Letošní podzimní “brigáda” - nový nátěr plotů


V jednom z listopadových víkendů zde proběhla také akce olomouckých Mladých ochránců přírody a základna během podzimu několikrát posloužila i jako výchozí bod pro mapovatele kůrovcové těžby v CHKO Jeseníky. Doufáme, že zájem o janovskou chalupu bude dál růst a stane se oblíbeným útočištěm pro všechny milovníky přírody.


Mladí ochránci přírody na víkendové akci v Janově