Na okraji Karviné se našla mrtvá psovitá šelma. Zvíře nápadně podobné vlkovi leželo v kolejové trati u Staroměstské ulice. K mrtvé šelmě byla v neděli 6. února přivolána místní policie. Vzhledem k okolnostem nálezu je možné, že zvíře srazil vlak.

Karvinská policie o případu informovala včera na svém facebookovém profilu. Dle snímků se jednalo o mladou vlčici: loni narozené vlče. Mrtvé zvíře převzali pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR k dalšímu zkoumání. To určí přesnou příčinu smrti a také původ jedince na základě genetické analýzy.

Mladá vlčice nalezená na okraji Karviné; zdroj: Městská policie Karviná

Mladá vlčice nalezená na okraji Karviné; zdroj: Městská policie Karviná

 

Nejbližší oblast trvalého výskytu vlka je teritorium rozmnožující se smečky ve Slezských Beskydech. To je od Karviné vzdálené vzdušnou čarou zhruba 30 kilometrů. Tuto vzdálenost je vlk schopný uběhnout během jednoho dne. Je možné, že se jednalo o mladého člena smečky, který se pokoušel osamostatnit a najít si vlastní teritorium. Podobné případy sražených rozptylujících se vlků se objevují i za polskou hranicí, nejbližší jsou známy z okolí města Wodzisław Śląski, které se nachází jen zhruba 10 km od česko-polské hranice.

„Přestože byl vlk nalezený na periferii ostravské aglomerace, nejedná se o překvapivý nález. Vlci v Evropě obývají i hustě osídlenou krajinu. Zde spíše předpokládáme, že se jedná o jedince, který hledal nové teritorium a nedokázal bohužel najít bezpečnou cestu zpět do krajiny mimo město,“ řekl Miroslav Kutal, který se věnuje ekologii velkých šelem na Mendelově univerzitě v Brně a je vedoucím programu Šelmy Hnutí DUHA.

„Již z nedávných případů sražených losů víme, že pohornickou postindustriální krajinu využívají pro potřeby migrace velcí savci. Nález sražené vlčice v tedy tomto kontextu není nijak překvapivý. Bohužel se tím také potvrzuje, jak velkým ohrožením mohou být pro migrující jedince liniové stavby,“ uvedl Michal Feller, koordinátor Hnutí DUHA Ostrava.