Obyvatelé podhůří Beskyd mají nyní jedinečnou příležitost se dovědět spoustu zajímavostí o šelmách, které mohou při troše štěstí potkat na procházce okolní přírodou.


Jarní cyklus besed o velkých šelmách "Vlci a medvědi za vaším plotem, aneb jak žít společně s velkými šelmami v Beskydech" připravili ekologové z Hnutí Duha. Šňůru besed zahájili v Janovicích a v Dobré. V úterý 13. dubna si tuto zajímavou přednášku budou moci poslechnout lidé v Ostravici. Do konce dubna pak budou následovat ještě přednášky v Horní Bečvě, Slavičíně, Řece, Frýdlantu nad Ostravicí, v Morávce a Třinci.


"V rámci besedy přinášíme i premiéru nového filmu o vlcích "Vlci v Lužici" s unikátními záběry volně žijících vlků v Německu nedaleko polských a českých hranic," upozornil Miroslav Kutal z Hnutí Duha. Účastníci si mohou také poslechnout záznam hlasů vlka, rysa, medvěda i dalších zvířat, které v Beskydech žijí. Zájemci se také mohou například naučit, jak by se měli zachovat při setkání se šelmou. Zjistí, jak mohou poznat, že se přírodou před nimi procházela šelma nebo se také naučí rozeznat stopy. To vše doprovází zajímavé povídání o životě divokých zvířat v sousedství lidí.


V pátek tato beseda ekologů s místními obyvateli proběhla v Dobré. "Příliš mnoho lidí bohužel nepřišlo, i když jsme se přednášku snažili propagovat v místním zpravodaji, na internetu a na plakátech. Je to škoda, protože byla velmi zajímavá. Holt už začalo jaro a lidé si teď raději hledí zahrádek," pokrčila rameny starostka Dobré Alice Tancerová, která si sama zajímavosti o šelmách ujít rozhodně nenechala. "Bylo to určitě zajímavé, i když úplně se vším souhlasit nemohu. Nemyslím si například, že by byla přemnožená srnčí zvěř, jak naopak míní ekologové," podotkl myslivec Vítězslav Pantlík z Dobré, který si také na přednášku nenechal ujít.


O tom, že beseda byla zajímavá a srozumitelná i pro děti, nasvědčuje i nadšená reakce jednoznačně nejmladšího účastníka, sedmiletého Kryštofa Friedela z Dobré: "Moc se mi to líbilo. Rozuměl jsem skoro všemu, bylo to zajímavé. Vůbec jsem třeba nevěděl, jak bych se měl chovat při setkání s medvědem - už třeba vím, že kdyby bylo nejhůř, měl bych se stočit do klubíčka - ale určitě bych se hodně bál. Můj děda je myslivec a chodíme spolu do lesa krmit zvířata. Až budu velký, určitě bych chtěl zvířata ochraňovat," svěřil se sedmiletý Kryštůfek. "S účastí jsem spokojen - plný sál jsme ani nečekali. Přišli lidé, které dění v přírodě zajímá. Potěšilo mě, že s sebou někteří přivedli i své děti, protože budovat vztah k přírodě je nejlepší začít už v útlém věku," usmíval se Miroslav Kutal.



Fotogalerie je zde:


http://fm.denik.cz/multimedia/galerie/2052918.html