VARŠAVA/ZAKOPANÉ (zpravodajka ČTK) - Na několik měsíců do vězení poslal dnes soud v jihopolském Zakopaném trojici turistů za zabití medvíděte. Případ loni na podzim šokoval ochránce přírody. Medvěd patří v Polsku mezi chráněné druhy.


Obžalovaní tvrdili, že se pouze bránili před napadením zvířete. Soud však prohlásil, že trojice překročila hranice nutné obrany.


Rok a půl staré medvídě objevili lesníci koncem listopadu v jedné z tatranských dolin. Příčinou jeho smrti podle expertů bylo utopení, medvídě mělo zároveň na těle stopy od kamenů.


Hlavní organizátor útoku na zvíře si má podle rozhodnutí soudu odsedět osm měsíců ve vězení, jeho partnerka a kolega byli odsouzeni na čtyři měsíce za mřížemi. Navíc musejí uhradit náklady za proces. Trojice má dále dohromady vložit do pokladny Tatranského národního parku 1800 zlotých (zhruba 13.200 korun).


Tresty jsou vyšší, než jaké žádal státní zástupce. Ten navrhoval podmíněné tresty. Obhájci chtěli zastavit řízení. Výrok soudu zatím není pravomocný.


Turisté nejprve tvrdili, že na ně zvíře zaútočilo, proto ho utopili. Podle lékaře, který je ošetřil v nemocnici v Zakopaném, však zranění nesvědčila o tom, že by se bránili před strašnou šelmou. Neměli na těle žádné šrámy od zubů ani drápů. Turistům podle lékaře stačilo ošetřit jen lehké odřeniny, a tak sotva lze uvěřit jejich verzi, že šlo o zabití agresivního zvířete v nutné sebeobraně.


V Polsku jsou medvědi chráněni. Na polské straně Tater jich žije pouze několik kusů, více jich je na slovenské straně hor.


RADKA FIALOVÁ