Tak už to zase začalo. Ptáte se co? No přece nový školní rok. Prázdniny utekly jako voda a s nimi i možnost bezstarostných toulek po horách i údolích. A teď musí všechny děti školou povinné sedět spousty hodin ve školních lavicích a na nějaký větší výlet do přírody mohou na několik měsíců zapomenout.

Ale opravdu to tak musí být? Proč se nevydat do „divoké“ přírody i ve vyučování?

rysí stopa

 

Hnutí DUHA Olomouc pro základní a střední školy připravilo na letošní školní rok speciální nabídku přírodovědných exkurzí do nejcennějších částí beskydské přírody. Tyto exkurze mohou být vhodným doplňkem výuky přírodopisu nebo biologie. Můžete navštívit například Národní přírodní rezervaci Pulčín-Hradisko nebo Národní přírodní rezervaci Kněhyně-Čertův Mlýn, ale i další krásná místa v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Záleží jen na vás, kterou z nabízených celodenních exkurzí si vyberete.

 

Při těchto celodenních terénních akcích si projdete rysí i vlčí chodníčky a na vlastní kůži si vyzkoušíte, jak je těžké nebo lehké tyto šelmy vystopovat. Možná se vám také podaří najít pobytové znaky medvěda. A to vše samozřejmě pod vedením zkušeného odborníka na život velkých šelem.

 

Exkurze vám poskytne spousty možností k rozvíjení a ověření teoreticky nabytých vědomostí, které žáci získali ve školních lavicích. Okolní lesy se pro vás stanou, alespoň na jeden den, otevřenou učebnicí přírodopisu. V zachovalé beskydské přírodě se setkáte se spoustou chráněných druhů rostlin a živočichů, které možná znáte jen z obrázků v učebnicích nebo encyklopediích. Vaši žáci na vlastní oči uvidí, jak funguje lesní ekosystém jako celek.

 

 

 

 

Kromě možnosti exkurzí nabízí Hnutí DUHA Olomouc školám oblíbené výukové programy a přednášky o velkých šelmách. Letošní rok mají školy možnost vybrat si výukový program, který je zaměřený jen na jednu šelmu, a to buď na vlka, rysa, nebo medvěda.

Až tedy budete přemýšlet, kam vzít školáky na výlet nebo jak oživit výuku, využijte naši nabídku, díky níž už stovky žáků získaly mnoho prožitků a poznatků o velkých šelmách a beskydské přírodě.