Monitoring vlků probíhá už od od roku 2016 také v Lužických horách. První přesvědčivé nálezy měli dobrovolníci Vlčích hlídek v této oblasti v lednu roku 2018, kdy se podařilo zdokumentovat typické stopní dráhy, strženou kořist či trus. Nyní je výskyt vlků v Lužických horách již potvrzen také fotomonitoringem a genetickými analýzami. Aleši Chmelíčkovi se však během záři podařilo stát na chvíli přímou součástí skrytého života tamních šelem.

Jeden ze dvou vlků, které měl autor fotografie to štěstí pozorovat během září v Lužických horách

Dva vlky zpozoroval v polovině září Aleš Chmelíček při fotografování lužických jelenů. Díky vybavení mohl toto nečekané setkání také zdokumentovat a nyní by se s Vámi prostřednictvím našeho webu rád podělil o krásnou momentku z vlčího života.

„Scéna tak, jak se stala, se mi navždy vryje do paměti. Při focení jelenů v Lužických horách jsem při výstupu do svahu zaregistroval pohyb a v němém úžasu jsem zjistil, že asi 40 metrů ode mne prochází vlk. Byl jsem mimo jeho zorné pole. Hned co se vzpamatuji … poklekám, zaměřuji vlka do hledáčku a spouštím sekvenci fotoaparátu. Odkláním zrak od hledáčku a spolu s prvním registruji druhého vlka (byli asi 6 metrů od sebe), který musel v době focení vystoupit z protilehlé rokle, tento už mě odhalil. V poklusu dohnal svého druha a oba zmizeli v členitém terénu. Usedl jsem ke stromu a s úsměvem na tváři si vychutnával tento nevšední zážitek."

Děkujeme panu Chmelíčkovi za sdílení jeho zážitku i krásné fotografie.


Podpořil: