Smrčiny (německy Fichtelgebirge) jsou členitá pahorkatina rozkládající se v severovýchodním Bavorsku a zčásti také v západních Čechách na Chebsku. Nejvyšší horou Smrčin je Schneeberg s nadmořskou výškou 1051 m. A právě v této oblasti umístili němečtí vědci loni v květnu několik fotopastí s úmyslem sledovat místní rysí populaci.

Zatím ovšem bez úspěchu: fotopasti dodnes nezaznamenaly jediný důkaz přítomnosti rysů v regionu. Podařil se však jiný úlovek. Ke svému obrovskému překvapení objevili vědci při kontrole záznamů z 30. prosince snímek kráčejícího vlka.

Zvíře do Bavorska pravděpodobně připutovalo z německé Lužice, kde se vlci začali usazovat před deseti lety a kde v současné době žije už 12 vlčích smeček. Zda se vlci v oblasti Smrčiny usadí natrvalo, nebo se jednalo pouze o ojedinělý výskyt migrujícího jedince, zůstává otázkou, kterou časem zodpoví možná právě zdejší fotopasti.

KATEŘINA ULMANOVÁ

Fotopasti byly v Bavorsku nainstalovány v rámci projektu Luchsprojekt Bayern organizací Bund Naturschutz, Landesbund für Vogelschutz a Wildland-Stiftung. Bližší informace: Luchsprojekt.de