Ochranáři a myslivci se shodují, že vlci zatím Jeseníky testují

Valšov - Už podruhé někdo v Jeseníkách zastřelil vlka. Policisté poslední případ dokonce šetřili jako přestupek proti zákonu o ochraně přírody, nicméně případ odložili, protože pytláka nenalezli.

Policisté i zástupci státní správy myslivosti a ochrany přírody na bruntálské radnici se rozhodli o případu zastřeleného vlka informovat až nyní, přestože tento případ šetří už od konce července. Tehdy totiž houbaři a zároveň kynologové na mrtvé zvíře upozornili, když ho nalezli při hledání hub nad Valšovem na Rýmařovsku.

"Nechtěli jsme dávat veřejnosti nějakou poplašnou zprávu, proto jsme nejprve čekali na vyjádření odborníků, co to bylo za zvíře," řekl pracovník státní správy myslivosti na bruntálské radnici Jiří Malina, kterého policisté v den nálezu koncem července přivezli k mrtvému zvířeti. To už bylo částečně v rozkladu. "Houbaři byli kynologové a řekli, že to vlk je. Ovšem mohl to být také kříženec. Proto jsme nechali odborně oddělit hlavu od těla, v němž byla kulka, a poslali jsme ji na prozkoumání do brněnského ústavu Akademie věd, která se zabývá určováním obratlovců," říká Jiří Malina.

Vědci podle třinácti odebraných znaků z hlavy zvířete určili, že v jedenácti z nich odpovídá znakům vlka a ve zbývajících dvou z padesáti procent. "Byl to tedy vlk," řekl Jiří Malina.

Policie pachatele nenašla, tak tento případ odložila. "Ani jsme jej nezveřejňovali, protože jsme ho šetřili jako přestupek," řekla mluvčí bruntálské policie Lucie Krašteničová.

Ovšem není to první mrtvý vlk v Jeseníkách. "Jiného nalezli lidé asi před čtyřmi lety mezi Jindřichovem a Petrovicemi na severu Bruntálska," uvedl Jiří Malina.

Zatím ochranáři i lesníci výskyt vlků v Jeseníkách považují spíše za migrační záležitost, což znamená, že vlci jen Jeseníkami probíhají při cestách svým teritoriem. Ovšem může to podle odborníků také naznačovat, že tato vzácná a přísně chráněná šelma už delší dobu testuje Jeseníky jako případné místo k možnému usazení.

Zastřelený vlk není v Jeseníkách zdaleka první případ pytláctví lesní zvěře. Policisté například před několika dny nalezli v kufru kontrolovaného auta ve Vrbně pod Pradědem upytlačeného jelena šestnácteráka.

Vlci si v Jeseníkách neužijí klidu

Valšov - O čem svědčí zastřelený vlk nad Valšovem na Rýmařovsku? Podle ochranářů a myslivců o tom, že tato vzácná a přísně chráněná šelma zahrnula Jeseníky do svých teritorií.

Jeseníky se tak staly po Beskydách další oblastí v zemi, kde se vlk snaží najít působiště. Přesto odborníci soudí, že tato šelma se zatím v Jeseníkách neusídlila tak jako například v Beskydech. "Nemá tady klid. V zimě i v létě je tady hodně turistů. Například když nastane houbařská sezona, není v Jeseníkách místo, kde by zvěř měla klid," míní starosta Karlovy Studánky Luděk Jurajda, myslivec a lesník.

Odborník na šelmy, Luděk Kunc z Ostravy, řekl, že vlk u Valšova byl mladý. "V posledních letech přebíhají právě mladí vlci z polských Rychlebských hor do Jeseníků. Ale kromě jednoho delšího zimního výskytu vlka blízko Šeráku se zatím nenalezly stopy svědčící o tom, že zde pobude více než jen pár dnů nebo týdnů," říká Luděk Kunc.

Také on míní, že v Jeseníkách nemá vlk klidné místo, jako je tomu v Beskydech například v oblasti Velkého a Malého Polomu či v Javorníkách. "Přestože už na Bruntálsku zemřeli dva vlci, nejsou tam známy žádné škody, které by způsobily. Pouze jedno tele tam napadl rys."

Ludvík Kunc se domnívá, že i kdyby se vlci jednou v Jeseníkách natrvalo usídlili, neměli by působit škody na domácím zvířectvu. "Je tam tolik spárkaté zvěře, že by v Jeseníkách mohla bez problémů operovat i větší vlčí smečka," míní Kunc.

PETR BROULÍK