Na fotopast Hnutí DUHA Šelmy se na jaře podařilo zachytit vlka, který byl v září 2022 u Horní Blatné nalezen po srážce s automobilem a po několika operacích v lednu vypuštěn v Krušných horách. Zjistili jsme, že v dubnu se vlk pohyboval s dalším jedincem přímo v oblasti výskytu jeho mateřské smečky.

Zhruba měsíc po vypuštění vlka do krušnohorské přírody bohužel přestal fungovat telemetrický obojek, kterým vědci z Mendelovy univerzity v Brně vlka opatřili. Odborníci spolu s veřejností proto jeho pohyb nadále sledovali pomocí fotopastí. V únoru jej opakovaně zachytila fotopast Hnutí DUHA v okolí Božího Daru a v březnu se objevil na fotopasti místních myslivců poblíž Karlových Varů. V červnu byl pak zachycen v Sasku na snímku fotografa Gerda Eiselta.

Na nynějších záběrech, které vznikly na konci dubna, byl zaznamenán s dalším jedincem přímo v jádru jeho mateřské smečky.


Štěpánka Kadlecová z Hnutí DUHA Šelmy, která monitoring vlků v Krušných horách dlouhodobě koordinuje, dodává:

“Je těžké říct, zda je to jeho sourozenec nebo rodič. Scénářů je mnoho, avšak podstatné je, že se tímto videem podařilo dokázat, že vlk nebyl sám a že veškerá rozhodnutí kolem jeho návratu do přírody byla správná. V jádrových místech teritoria nechceme vlky rušit a proto kontrolujeme fotopasti s intervalem několika měsíců. To je důvod, proč je video publikováno s tak velkým zpožděním. Je úžasné, že se na fotopasti objevil den po naší kontrole, kdy jsme ho tam zaznamenaného neměli a pár dní poté nám začali chodit zprávy o tom, že se již pohybuje mimo teritorium.”


Podpořil: