Boletice - Dvacet tisíc hektarů kolem Boletic na Českokrumlovsku je poslední dobou vhodným prostředím pro rysa ostrovida. Potvrzují to odborníci i ekologové.

Chráněné zvíře vysazené na Šumavě ohrožují pytláci, jak dokládá i výstava pořádaná až do konce října Hnutím DUHA na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Kromě informací o této šelmě expozice představuje dobrovolníky sdružené do takzvaných rysích hlídek. V zimě stopují pohyb zvířat a zároveň sledují i mapují možné pytláky. Podle Ondřeje Šandy z Hnutí DUHA právě jejich hlídky mohou pytláky odstrašit.

„Ze čtrnácti rysů, které správa šumavského parku vybavila vysílačkou, bylo patrně osm zastřeleno. Za posledních dvacet let se počet ilegálních odstřelů odhaduje na více než 500 kusů,“ řekl Šanda.

Toto nebezpečí potvrzuje i zoolog a bývalý ředitel šumavského parku Alois Pavlíčko. „Pytláci v autech se podle mých poznatků pohybují v okolí Nových Hutí a Nového Světa na Prachaticku. Mohu potvrdit, že rysa jsem zahlédl letos u Špičáku v Boleticích. Stejně tak i stopy jezevce a losa. Zdejší podmínky zvěři přejí,“ uvedl.

Že je rys ohrožený lidmi, kteří hledají nezvyklý zážitek, zjistila MF DNES vloni. Její reportér odpověděl na inzerát cestovní kanceláře nabízející cizincům odstřely muflona, kamzíka a také ohroženého rysa. K takovému lovu je ale potřeba povolení od ministerstva životního prostředí.

Autor: tš