Lidé nasbírají během dvou hodin až čtyřicet litrů borůvek

Beskydy - Po desítkách kilogramů si odnášejí lidé v těchto dnech borůvky z Beskyd, aby je zpeněžili. A ochuzují tím o potravu hlavně medvědy, kteří zde jako na jediném místě České republiky žijí.

"Borůvky jsou jedním z hlavních potravinových zdrojů medvědů, kteří se pohybují po Beskydech," řekl pracovník Chráněné krajinné oblasti Beskydy Jiří Lehký.

Přestože je sběr borůvek v některých místech Beskyd zakázán, lidé míří právě sem, protože mají zajištěnu bohatou úrodu. A dále je pak prodávají. Kromě medvědů si na borůvkách pochutnávají i chránění tetřevi a jeřábci. "Snažíme se to lidem vysvětlovat. Sedm národních přírodních rezervací a několik přírodních rezervací, kde je sběr borůvek ze zákona zakázán, tvoří plochu okolo čtverečního kilometru. Kolem jim na legální sběr zbývají celé Beskydy," dodal Lehký.

Největší problémy sběrači působí v okolí Smrku. Právě tam zákon na několika místech trhání borůvek zakazuje.

"Žije tam i medvěd a je to velmi oblíbené místo pro sběrače," uvedl Lehký.

Lidé sbírají borůvky po desítkách kilogramů

Někteří sběrači jsou přitom schopni během dvou hodin nasbírat i čtyřicet litrů borůvek. "Když pak za jeden litr dostane sedmdesát korun, bylo by směšné ukládat na místě pokutu tisíc korun. Celá záležitost se pak ale řeší v přestupkovém řízení. Pak se může pokuta vyšplhat až na padesát tisíc korun korun," řekl Lehký.

Na sběrače lesních plodů v zakázaných lokalitách by měli dohlédnout především členové lesních hlídek. Často se musejí obrnit trpělivostí a vyslechnout si řadu nelichotivých označení. "Jednou se dokonce stalo, že sběrač kolegovi vyhrožoval likvidací. Nic takového se naštěstí nakonec nestalo. Nejsme ale vybaveni na to zvládat násilníky. Snažíme se to lidem vysvětlovat po dobrém," řekl Lehký.

Během letních měsíců pracovníkům Chráněné krajinné oblasti Beskydy působí problémy i houbaři. Někteří z nich hřiby hledají mimo turistické stezky v rezervacích. Komplikace způsobují i zaparkované automobily. "Les je pak plný aut. Komplikují především práci lesákům. Překáží a auta přitom na lesních komunikacích nemají co dělat," dodal Lehký.