Dnešní psi jsou potomky dávných vlků. Nyní se ale ukazuje, že alespoň někteří z vlků zdědili určité rysy od dávných psů.

Vlk šedý získal toto jméno podle barvy svého kožichu. V Severní Americe mají ale mnozí z vlků tmavé nebo černé kožichy místo standardní šedé. Jak se zdá, ke genetickým mutacím, v jejichž důsledku se objevily tmavé kožichy, došlo nejdřív u psů, a až poté se rozšířily na vlky, když se s nimi psi "zkamarádili". Alespoň to tvrdí výzkumníci ze Stanfordské univerzity vedení Gregory S. Barshem.

Tmaví vlci se objevují téměř výlučně v Severní Americe a jsou, jak výzkumníci zjistili, mnohem častější v lesnatých oblastech, kde tvoří 62 procent vlčí populace, ve srovnání se 7 procenty v otevřené tundře. Biologové si ale podle Barshe nemyslí, že jejich tmavé zbarvení souvisí s maskovánm. "Jde pravděpodobné o něco zcela jiného," dodává Barsh.

"Je sice lákavé, když vidíte, že zvířata splývají s prostředím, vysvětlit to jednoduše přírodním výběrem, kdy je zvíře lépe maskováno, ať už jako predátor, nebo jako kořist," říká Barsh v rozhovoru pro časopis Science, který v pátek zveřejnil výsledky výzkumu jeho vědeckého týmu. "Ale vlci nemají mnoho nepřátel, a neexistuje žádný důkaz o tom, že černá barva srsti vede ke zvýšení jejich schopnosti chytit kořist," dodává.

Barsh také poznamenal, že i černí vlci, stejně jako lidé, s věkem zešednou. "Takže si myslím, že by v případě, že černá mutace byla vybrána kvůli maskování, zůstali i starší vlci černí," tvrdí. Protein odpovědný za barvu kožichu u psů a vlků je zřejmě spojen s bojem proti zánětům a infekcím. "Tento protein dává tmavým zvířatům výhodu," uvádí Barsh.