BRATISLAVA - Slovensko opět uvažuje o regulaci počtu medvědů, jejichž počet se odhaduje na 850. "Takový počet je neúnosný. Optimální je 400 až 600 kusů," uvedl šéf Státní ochrany přírody Ján Mizerák.


Medvědy však na Slovensku chrání zákon a k odstřelu je třeba speciální povolení. Náměstek ministra životního prostředí Dušan Muňko připouští potřebu regulace stavu některých chráněných živočichů, avšak ke konkrétním krokům se odmítl vyjádřit. "Nepostavil bych to tak, že je budeme střílet," řekl Muňko. Upozornil, že především mladší medvědi se dostávají stále blíž k obydlím a ohrožují lidi. Starší si chrání svá teritoria a vytlačují mladší do údolí.


"Medvědi jsou přemnoženi už několik let a nemůžeme před tím strkat hlavu do písku," dodal. Odborníci považují za nezbytné regulovat i počet rysů a vlků. Rybáři si zase stěžují na příliš velký počet kormoránů, kteří decimují ryby v řekách a v rybnících. "V zimě k nám ze severu přiletí osm až devět tisíc kormoránů. Každý kormorán zkonzumuje denně půl kilogramu ryb. Při současném počtu nám působí škodu 700 tisíc korun denně. Požádali jsme proto o povolení odstřelu 800 kormoránů a resort životního prostředí nám vyhověl," konstatoval tajemník Slovenského rybářského svazu Ferdinand Baláž.


Ochránci přírody s odstřely chráněných zvířat nesouhlasí. Úřady podle nich dávají přednost odstřelu před prevencí.