VARŠAVA (ČTK) - Šestice polských turistů zabila o víkendu v jedné z tatranských dolin medvídě. Turisti tvrdili, že na ně zvíře zaútočilo, a proto ho utopili, ale podle lesníků měl medvěd na sobě stopy po ubití kameny. Pokud se ukáže, že překročili hranici nutné obrany, hrozí jim dva roky vězení.


Mrtvé zvíře nalezli v noci na neděli lesníci, které vyrozuměla policie v Zakopaném. Stražci zákona dostali upozornění od místní nemocnice, v níž vyhledala ošetření jedna dvojice, chlapec a děvče ve věku přibližně 20 let. Tvrdili, že na výletě krmili medvěda, ale zvíře náhle zaútočilo, a tak je v sebeobraně, společně s dalšími čtyřmi výletníky, utopili v potoce, napsal server gazeta.pl.


"Tvrdili, že je medvěd napadl, ale zranění vůbec nesvědčila o tom, že by se bránili před strašnou šelmou. Neměli na těle žádné šrámy od zubů a drápů," řekl doktor Sylweriusz Kosiński z kliniky. Turistům podle lékaře stačilo ošetřit lehké odřeniny, a tak sotva lze uvěřit jejich verzi, že šlo o zabití agresivního zvířete v nutné sebeobraně.


O nesmyslném zabití svědčí podle lesníků obhlídka mrtvého zvířete. Na těle našli stopy ran způsobených kamenováním a na místě činu zbytky chlebíčků a sladkostí.

"Je to nebývalá událost v dějinách Tatranského národního parku. Ještě nikdy se nestalo, že by turisté zabili mladého medvěda. Tento měl necelého půldruhého roku," řekl zástupce ředitele parku Zbigniew Krzan.


Policie turisty, jejichž výpovědi se liší, nyní vyslýchá. Veterinář musí určit, co bylo bezprostřední příčinou smrti medvíděte. Teprve poté státní zastupitelství rozhodne, zda budou výletníci obviněni. Pokud se ukáže, že překročili hranice nutné obrany, hrozí jim dva roky vězení.


V Polsku jsou medvědi chráněni. Na polské straně Tater jich žije pouze několik kusů, více jich je na slovenské straně hor.