Divoké šelmy v Beskydech už lidé nemusejí vídat jen na barevných pohlednicích

BESKYDY Živí medvědi se už pohybují i v blízkosti Lysé hory. Oborníci jsou zprávou turistů překvapeni, ale nevyvracejí ji: Beskydy jsou jediným místem v republice, kde se běžně ve volné přírodě medvědi objevují, byť většinou přicházejí ze Slovenska.

 "Určitě se na to místo půjdeme podívat. I když je sucho, snad ještě narazíme na nějaké stopy," říká František Šulgan ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

 Turisté medvěda spatřili za vrcholem Kykulky směrem na Janovice o uplynulém víkendu. "Z roští asi dvacet metrů před námi vylezl medvěd. Frkal a zabručel. Nevím, jestli nás viděl. Naštěstí si nás nevšímal a zanořil se do lesa," popsala pro Moravskoslezský deník setkání s šelmou jedna z turistek Julie Jarcová.


"Že se medvěd objevil v blízkosti Lysé hory, není nic zvláštního. Naštěstí naši medvědi nedělají žádné škody a žijí skrytě," chválí chování medvědů v Beskydech Šulgan. Přesný počet tuzemských volně žijících medvědů nikdo nezná, běžně se uvádí mezi třemi až pěti kusy. Podle Šulgana ochránci zvířat již dlouho tuší přítomnost medvěda například poblíž beskydské hory Smrk. Zaznamenali například telefonáty houbařů, kteří brzy ráno medvěda na Smrku viděli.


Shodou okolností právě na začátku července vydalo Hnutí Duha pro turisty v Beskydech sérii pohlednic s vlky, medvědy i rysy. "Projekt má ukázat, že šelmy neznamenají pro člověka vážnější nebezpečí. Turisté se o jejich přítomnosti dozvědí většinou jen ze stop," uvedl Miroslav Kutal z Hnutí Duha. Zoologové při setkání s medvědem doporučují pomalý ústup, případně zalehnutí, stočení se do klubíčka a krytí si hlavy. Zda se tak ovšem někdo někdy při setkání s medvědem skutečně zachoval, není příliš jasné. Očití svědkové podobně jako Julie Jarcová připouštějí, že většinou stojí při setkání s šelmou "jako přibití" a raději ani nedýchají. František Šulgan se potkal s medvědem před několika dny v blízkosti slovenské Těrchové. "S fotoaparátem jsem ještě šel blíž k němu a fotografoval. Až pak mi došlo, že se vlastně chovám úplně opačně, než doporučuji lidem na přednáškách. Rozhodně jsem se k medvědovi neměl snažit přiblížit," připouští sebekriticky.


Beskydští ochranáři nyní budou opětovně mezi chataře a majitele rekreačních zařízení v Beskydech distribuovat letáčky s informacemi, jak se v regionu s přítomností šelem chovat. Ochranáři apelují na úklid odpadků, které by medvědi mohli jíst a na taková místa se vracet, jak si to zvykli u rekreačních zařízení na Slovensku


Čeští a slovenští ochránci přírody nyní přemýšlejí o projektu, jak by medvědy sledovali pomocí vysílaček a případně i satelitů. Medvědy je v takovém případě třeba odchytit a nasadit jim speciální obojky s vysílačem signálu. Tato metoda se na Slovensku již částečně používá. Za podrobný výzkum se přimlouvá i jeden z nejznámějších znalců beskydských šelem ostravský zoolog Ludvík Kunc. "Jako ochranáři chceme, aby migrace medvědů ze Slovenska do Beskyd neustala. Ale ani my nevíme, kolik medvědů může v Beskydech žít bez větších konfliktů s člověkem. Výzkum a údaje získané pomocí takzvané telemetrie by byly potřebné. Zatím operujeme pouze s dohady a nedostatkem informací z terénu," připouští Kunc.

František Šulgan říká, že peníze na projekt by se ochranáři pokusili získat například z fondů Evropské unie určených pro přeshraniční spolupráci. "Vše je ale zatím jen v začátcích," upozorňuje Šulgan.


V Česku, na rozdíl od Slovenska, není znám případ, že by medvěd napadl člověka. Loni v srpnu vyděsil medvěd houbaře u obcí Lačnov a Horní Lideč na Vsetínsku. Svými drápy tam poškrábal také informační tabuli s obrázkem medvěda.

 Ne všichni existenci medvědů v Beskydech vítají. "Nejsme někde na Aljašce, medvěd sem nepatří," zlobil se loni starosta Horní Lidče Josef Tkadlec. Podobně jako v okolních vesnicích také v Lidči obecním rozhlasem obyvatele varovali, že poblíž chodí medvěd.


***

Počty medvědů? I odborníci se přou

V celých Karpatech žije podle ochranářů zhruba 8100 hnědých medvědů, z toho na Slovensku 700 až 800. Že by u našich východních sousedů žilo až 1400 medvědů, jak tvrdí někteří myslivci, ekologové odmítají. Připouštěj však, že za posledních 200 let nežilo na Slovensku tolik medvědů jako právě nyní. V českých zemích byl medvěd vyhuben koncem 19. století, v 70. letech se začal vracet do Beskyd. V 90. letech se ojediněle objevil i v Jeseníkách nebo ve východních Čechách.


Foto popis: Nejproblematičtější medvěd v Beskydech ničil v roce 2000 zejména úly a králíkárny. Ochranáři ho odchytili, odvezli do zoo v Chomutově, odkud ale utekl. Strážníci ho pak zastřelili přímo v ulicích města. Huňáčovu kůži dostalo valašskomeziříčské muzeum.