Zajímavost

Tři svědkové údajně na vlastní oči viděli v lesích pobíhat zvíře podobající se pumě

Leskovec - Po hřebenech Vsetínských vrchů a Javorníků se kromě vlčí smečky pohybuje s největší pravděpodobností ještě další šelma.

Tři lidé z Leskovce na Vsetínsku nezávisle na sobě potvrdili, že v lese v těsné blízkosti obce viděli tmavou kočkovitou šelmu.

"Ano, tyto zprávy jsou bohužel pravdivé. Osobně jsem mluvil se třemi lidmi, kteří šelmu viděli. Všichni se shodují v tom, že jde o tmavé zvíře s kulatou hlavou. Zřejmě o pumu," konstatoval starosta obce Miroslav Holubec.

Jako první informovala zástupce obce i ochránce přírody šestnáctiletá Radka Muchová, která šelmu viděla, když přírodou projížděla na svém koni. Informace o několik dní později potvrdil místní myslivec Josef Miklas, který zvíře potkal v blízkosti Juříčkova mlýna. "Bylo tmavé a mělo tak velký ocas, že určitě nemohlo jít o rysa," uvedl Miklas.

Starosta Leskovce okamžitě místní obyvatele upozornil na možné nebezpečí obecním rozhlasem. "Okolí vesnice opakovaně pročesali myslivci, ale kromě dvou zabitých srn žádné stopy pumy nenašli. Ale právě ty srny nás definitivně přesvědčily, že v okolí se skutečně pohybuje nebezpečné zvíře," řekl Holubec. Ostravský zoolog Ludvík Kunc s pracovníky Správy chráněné krajinné oblasti Beskydy v Rožnově pod Radhoštěm doporučili, aby myslivci procházeli terénem raději se psy. "Jejich štěkot může pumu zahnat na strom a pak je možné zvíře uspat speciální střelou," řekl Kunc.

Na místo se vydal i člen Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí Milan Orálek. "Prošel jsem ta místa a hovořil s některými lidmi, kteří měli pumu vidět. Existují zatím jen jejich svědectví a ona roztrhaná zvířata. Nelze nic jiného než doporučit, aby myslivci chodili do lesů se psy," řekl Orálek.

Rovněž odbornice na šelmy ze Správy chráněné krajinné oblasti Beskydy Dana Bartošová řekla, že zatím zná jen tvrzení lidí. Dodala, že pokud se jedná o pumu, je těžké ji vystopovat. "Určitě na nás nebude někde za Juříčkovým mlýnem čekat, až přijdeme. Člověk by musel strávit v přírodě třeba dva dny, aby na něco přišel. Při takovém suchu, jaké nyní panuje, je těžké nalézt po zvířeti stopy," řekla Dana Bartošová.

Chce však vyčkávat. "Uvidíme, zda se zvíře ještě objeví nebo zda po sobě zanechá opět nějakou strženou zvěř. Pak budeme rozhodovat, co dál," řekla Dana Bartošová.

Případné odchycení zatím domnělé pumy by pak měli zařídit spolu s ochranáři a zástupci obce policisté. "V takovém případě by se mohlo jednat o odchyt do speciální klece, kterou je možno půjčit v ostravské zoo. Nebo by měly přijít na řadu uspávací střely," řekla Dana Bartošová s tím, že zatím nelze s jistotou Odkud se šelma na Vsetínsku objevila, není nikdo schopen říci. "Možná uprchla některému z podnikatelů, kteří občas podobná zvířata chovají doma," uvedl zoolog Ludvík Kunc.

PUMA. FOTO: MAFA - JIŘÍ BERGER

19.08.2004 - VOJTĚCH CEKOTA - str. 01

Puma v Beskydech?

K věci

Zní to dosti podezřele. Lidé už si docela zvykli, že se právě v tomto období pravidelně objevují záhadné kruhy v obilí nebo podivné vodní obludy v přehradě u Osvětiman. Patří tmavá puma v Chráněné krajinné oblasti Beskydy do stejné kategorie? Zdravý rozum vybízí k opatrnosti. Nevěřte hned všemu, co se píše v novinách nebo vysílá v televizi, platí univerzálně. Ale také se říká, že není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Jsou zde totiž plná jména konkrétních lidí, kteří nezvyklé zvíře v lese zahlédli. I vyjádření odborníků. Nezdá se, že by jen tak riskovali svou čest. A koneckonců, jsou chovatelé nebezpečných zvířat tak svědomití, aby jim nějaká šelma nemohla utéct? A že budou tak odpovědní, aby o takovém hrubém prohřešku včas informovali? Všichni víme, že nikoli. Takže - uvidíme...