Díky reintrodukci – procesu, při němž člověk navrací vyhubená zvířata do míst, kde dříve žila –, se do mnoha evropských zemí vrátil rys ostrovid. Po úspěšných reintrodukcích v 70. a 80. letech 20. století se podařilo rysí populaci obnovit například v Německu, Švýcarsku, v zemích bývalé Jugoslávie – a samozřejmě také v Československu. Také v Rakousku bylo v letech 1977–79 vypuštěno celkem 9 rysů. Stabilní populaci rysa ostrovida v rakouské části Alp se však tehdy založit nepodařilo.

Rysové v Rakousku nyní dostali novou šanci – národní park Kalkalpen (Vápencové Alpy) se v prosinci 2011 stal domovem rysího samečka původem ze Švýcarska. Do Rakouska, kde byli rysové vyhubeni ve 2. polovině 19. století, byl rys jménem Juro převezen poté, co jej v listopadu odchytili v pohoří Jura. Mezidobí strávil rys v karanténě, kde byl podroben nezbytným lékařským prohlídkám a vybaven speciální vysílačkou v obojku.

 Ochranáři nyní doufají, že se Juro co nejdříve setká se samicí Freiou, která stejně jako Juro pochází ze Švýcarska a v národním parku byla vypuštěna loni v květnu. Už letos na jaře by se tak mohla narodit nová generace rakouských rysů.

Pilotní projekt národního parku Kalkalpen si klade za cíl usnadnit těmto plachým šelmám návrat do rakouských lesů. V celé zemi se rysí populace dá spočítat na prstech obou rukou a výskyt mladých se podařilo prokázat jen v oblasti Mühlviertel u hranice s Českou republikou.

“Rys je fascinující divoké zvíře, které si zaslouží ochranu. Národní park Kalkalpen a jeho okolí hrají nyní klíčovou roli v návratu rysa do Alp.“ vysvětluje Dr. Erich Mayrhofer, ředitel NP Kalkalpen.

Rys Juro byl vysazen na hranici revíru rysice Freji a dalšího rysa s dosud nezjištěným pohlavím. Pokud však má v rakouských Alpách skutečně vzniknout stabilní rysí populace, bude třeba ještě mnoho nákladných opatření, vypuštěním dalších jedinců počínaje a osvětovou kampaní mezi místními obyvateli konče.

Právě negativní postoj místních myslivců a sedláků byl pravděpodobnou příčinou neúspěchu reintrodukce v 70. letech. Vypuštění rysové – mimochodem odchycení ve slovenských Karpatech – nikdy v Rakousku nevytvořili stabilní populaci, sporadická pozorování v 80. a 90. letech svědčila spíše o jednotlivých kusech. Lze tedy předpokládat, že většina z devíti reintrodukovaných rysů i jejich případné potomstvo se stalo kořistí pytláků.  

Národní park Kalkalpen se nachází na jihu Horního Rakouska, na ploše 21 km2. 80 procent jeho rozlohy tvoří lesy.

 

KATEŘINA ULMANOVÁ a KORA.CH

Foto: © Nationalpark Kalkalpen