Janovice - Všímavost se vyplatila myslivci, který v lesích u Janovic na Frýdecko-Místecku našel zbytky srny a ohlásil to Hnutí Duha.


Nemýlil se, když usoudil, že na srně hodovala vlčí smečka. Za svůj objev teď získal pět set korun.


Odměnu ve stejné výši nabízí Hnutí Duha každému, kdo upozorní na zbytky zvířat, která se prokazatelně stala kořistí vlků, rysů či medvědů žijících v Beskydech. Kořist velkých šelem lze poznat podle překousnutých velkých kostí nebo vyžraného hrudního koše. „Zjišťujeme tak, kolik chráněných šelem v Beskydech žije a kolik tu uloví zvěře,“ říká Miroslav Kutal z Hnutí Duha.


Myslivci si stěžovali, že velké šelmy páchají značné škody. Ochránci přírody proto čekali, že právě od nich budou dostávat informace o kořisti šelem velmi často. To se ale zatím neděje. Ochránci se proto obávají, že velkých šelem žije v Beskydech mnohem méně, než doufali.


„Finanční odměnu nabízíme už od podzimu. Myslivec, který v lednu našel zbytky srny u Janovic, je ale zatím první, komu jsme peníze vyplatili,“ říká Kutal.


V únoru už Hnutí Duha dostalo tři hlášení, poslední včera z Ostravice. Ve všech třech případech se však srny zřejmě staly kořistí lišek nebo toulavých psů. Jednu mrtvou srnu navíc lesník zlikvidoval dříve, než ji ochránci přijeli vyfotit.