Tři mrtvé malé beránky a čtyři ovečky našel v neděli ráno chovatel ovcí Leopold Kunor z Lípy na Zlínsku na své farmě.


"Asi o půl sedmé ráno volala tchánovi kolemjdoucí houbařka, že je v ohradě mrtvé jehně. Jeli jsme tam a našli další, jedno dokonce ještě žilo. Byl to hrozný pohled, nikdy jsem nic takového neviděl," kroutil hlavou zeť majitele ovcí Radek Langer.


Sám chovatel byl nálezem otřesen. "Je to hrozný šok. Chovám sedm set ovcí a sedm z nich se zdá být málo, ale ten způsob nálezu je otřesný, když to vidíte," řekl zdrcený Leopold Kunor.


Na místo přivolal pro jistotu policisty. "Přestože jsme na místě nenašli nic, co by nasvědčovalo tomu, že jejich životy má na svědomí člověk, povolali jsme ještě pro jistotu specialistku na šelmy z Chráněné krajinné oblasti Beskydy,“ sdělila zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková.


Odbornice po ohledání zranění zvířat připustila, že podle všeho jehňata zabili vlci, kteří se na Zlínsko mohli dostat ze Vsetínska. "Je to ojedinělý případ tady v regionu. Má některé netypické znaky pro útok vlků, ale přesto jsem usoudila s devadesátipro­centní jistotou, že to byla rodina vlků. Podle stop to vypadá, že staří zřejmě učili mladé lovit," řekla specialistka na tyto případy Dana Bartošová z CHKO

Beskydy.


Podle uznávaného odborníka na šelmy z ostravské zoologické zahrady Ludvíka

Kunce je však na vlčata poměrně brzo. "V tuto dobu je to velmi neobvyklé, i když stát se to může. Další zvláštní okolností je to, že nebylo nic sežráno, pouze usmrceno. To dělají psi, ne vlci," podivuje se Kunc.


S tím Bartošová souhlasí. "Ano, není to úplně typický případ. Může se však stát, že si vlci jehně odnesou s sebou a až pak ho sežerou. Dalším zvláštním znakem byly prokousnuté hlavy všech jehňat, vlci se totiž orientují spíše na krk. Psi ale oběť spíše roztrhají, a to jsme zde nenašli," doplnila Bartošová.


Šelmy se prý rády vracejí na místo činu. "Snad nepřijdou zpátky. Do ohrady v Lípě podlezli přes dřevěná vrata, ale v jiných případech dokážou i přeskočit elektrický ohradník," dodala Bartošová. Chovatel proto od víkendu chodí své ovce hlídat. "Jezdí tam v noci, protože vlk útočí často nad ránem. Tam obchází po ohradě a hlídá," uvedl Langer.


Nejlepší obranou je podle Bartošové prevence. "Dobrý ovčácký pes dokáže stádo uhlídat. Drobní chovatelé by měli ovce pečlivě zavírat na noc, používat síťové ohradníky a podobně," sdělila Bartošová.


Lidé se ale vlků bát prý nemusejí. "Vlci útočí na lidi jen ve filmech a v pohádkách, jako je třeba Červená Karkulka. Poslední případ takového útoku se datuje do padesátých let, tam ale vlk měl vzteklinu, která se už tady léta nevyskytla," podotkl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody.


Chovateli ovcí vznikla škoda 11 tisíc korun. "Pokud útočí vlk na ovce zavřené v ohradě, má majitel ze zákona nárok na náhradu škody. V případě psího útoku tomu tak ale není," upozornila Bartošová.