Zítra má slavnostní premiéru nový dokumentární film o velkých šelmách CAUSA CARNIVORA

Zítra (ve středu 13. května) se od 19.00 ve Velkém sále Městské knihovny v Praze uskuteční slavnostní premiéra nového dokumentárního filmu CAUSA CARNIVORA. Režisér Jan Svatoš v něm hledal odpověď na otázku, proč je Česko – co se týče výskytu velkých šelem – zatím spíše pustým ostrovem uprostřed Evropy a co vzácným predátorům brání ve větším návratu do naší krajiny.



Šelmy pro své vlastnosti fascinují člověka odnepaměti. S vědeckým poznáním přišlo překvapivé zjištění, že vlci, medvědi a rysové nejsou pouhou škodnou zvěří, ale mají v ekosystému svoji nezastupitelnou roli. Zatímco jinde v Evropě se počty šelem opět navyšují, v České republice jejich stavy nadále kolísají.

Tvůrci filmu při natáčení snímku navštívili sousední země – Německo, Polsko a Slovensko. Divák si tak může udělat ucelenější pohled na soužití člověka s šelmami v kontextu střední Evropy a sám si položit otázku, proč nadále raději nasloucháme krvavým legendám, než výzkumům podloženým fakty. Jak málo toho o soužití velkých šelem s lidmi víme, potvrdila i studie nedávno publikovaná v prestižním časopise Science, na níž se podíleli také experti z Hnutí DUHA. V dokumentu vystoupí i čeští odborníci na ochranu přírody a zazní i názory myslivců.

Jan a Romča Svatošovi při předávání ceny za film DivoČINY v Číně. Foto: http://www.jansvatos.com/biografie/biografie/Režisér Jan Svatoš se tématu divočiny jako kulturního fenoménu věnuje dlouhodobě. V loňském roce např. získal prestižní cenu Special Jury Award JADE KUNLUN, kterou mezinárodní porota ocenila originální vizuální pojetí i poslání jeho filmu divoČINY.

Film CAUSA CARNIVORA vznikl ve spolupráci s Hnutím DUHA Olomouc. Na rozdíl od běžných přírodovědných dokumentů přináší vzácné záběry volně žijících šelem, které pořídili dobrovolníci Vlčích hlídek behěm terénního monitoringu.


Po slavnostní premiéře bude následovat debata o perspektivě velkých šelem v české krajině, které se zúčastní režisér filmu Jan Svatoš, Miroslav Kutal, vedoucí programu ochrany velkých šelem v Hnutí DUHA a Michal Babnič, šéf rangerů v Národním parku Malá Fatra na Slovensku.

Jan a Romča Svatošovi při předávání ceny za film DivoČINY v Číně. Foto: http://www.jansvatos.com/biografie/biografie/



Jan Svatoš, režisér filmu Causa Carnivora, řekl:
„Jsem fascinován tím, že vlci, medvědi i rysi se k nám snaží vracet sami od sebe – navzdory tomu, jak jsme jim znepřístupnili krajinu. O to více jsem překvapen, co vše pro soužití s nimi dělají v sousedním Německu či Polsku…“

Miroslav Kutal, expert na ochranu velkých šelem z Hnutí DUHA Olomouc, řekl:
„Události posledního roku nás přesvědčují, že to šelmy s návratem do naší krajiny myslí vážně. V Máchově kraji se po více než sto letech usadila vlčí smečka, vlci se pokoušejí usadit i v Beskydech nebo na Šumavě. Film Jana Svatoše je velmi aktuální a jeho kamera navíc návrat velkých šelem hodnotí z širší evropské perspektivy.“

DVD filmu Causa Carnivora si můžete koupit v našem internetovém obchodě zde.