V Idahu vybili polovinu populace vlků; ve Wyomingu masivní odstřel plánují

Rok poté, co Obamova administrativa kontroverzním rozhodnutím svěřila ochranu vlků do kompetence jednotlivých států, přicházejí první oficiální zprávy o důsledcích. O federální ochranu tehdy přišli vlci ve státech Montana, Idaho, Utah, Washington a Oregon. V důsledku „úspor v rozpočtu“ tak došlo v USA poprvé po 40 letech k situaci, kdy se na nějaký chráněný druh přestal vztahovat zákon na ochranu ohrožených druhů. vlk obecný, foto: Karel Brož

Agentury nyní přinesly zprávy, že v období od 1. dubna 2011 do 1. dubna 2012 bylo v Idahu zabito minimálně 721 vlků, tedy 59 procent veškeré vlčí populace. Toto číslo přitom uvádí pouze oficiálně zdokumentované případy vlčí mortality; lze předpokládat, že počet vlků zastřelených v důsledku ilegálního lovu (16 oficiálně doložených případů) je ve skutečnosti mnohem vyšší.

Oproti původním předpovědím lov na vlky rozpoutal vlnu protivlčích nálad, na internetu se objevují fotografie a komentáře oslavující zabíjení vlků a vyzývající k dalším loveckým výpravám na ně.

Úřady severoamerického Wyomingu v těchto dnech zveřejnily záměr nechat vybít většinu vlků žijících mimo území národních parků Yellowstone a Grand Teton. Stát nyní čeká na povolení US Fish and Wildlife Service (obdoba ministerstva životního prostředí).

Wyoming má v úmyslu rozšířit oblast, v níž je možné vlky lovit bez omezení, a omezit tak oblast jejich výskytu na severovýchod země. Kdekoliv mimo území NP Yellowstone a Grand Teton (na 83 procentech státu) bude možné vlky bez omezení střílet a chytat do pastí a ok.

„Je to zaručený způsob, jak rozpoutat nekontrolovaný hon na vlky, který roznítí ještě více předsudků vůči těmto zvířatům a umožní jejich další pronásledování ve snaze je definitivně vyhubit,“ řekl Michael Robins z Centra pro biodiverzitu. „To, že vlci přišli o federální ochranu, mělo katastrofální důsledky v Idahu a Montaně. Ve Wyomingu to bude ještě horší. Zdejší státem řízené pronásledování vlků může být zcela devastující nejen pro zdejší vlčí populaci, ale také pro vlky v Coloradu, kteří se do tohoto státu pomalu začínali vracet, a to právě přes Wyoming.“

Western gray wolf, foto: COURTESY USFWS

Podle nového zákona je stát Wyoming nyní povinen ponechat naživu jen 100 vlků nebo 10 párů mimo NP Yellowstone and Grand Teton, v nichž nyní žije dohromady pouze několik desítek vlků. Podle současných odhadů bude na začátku léta, tedy po vyvedení mláďat, území mimo národní parky obývat více než 500 vlků, kteří se v brzké době stanou lovnou zvěří.

 

KATEŘINA ULMANOVÁ

 

 

V tomto článku, který byl původně zveřejněn dne 13.5.2012 v E-zpravodaji o velkých šelmách;  jsou již aktualizovány počty zabitých vlků v Idahu dle článku na The Wildlife News.