Loni v květnu jsme spolu s vědci z Veterinární univerzity ve Vídni sledovali fascinující přesun mladého vlčího samce z Rakouska do Polska. Jeho cesta, kterou rakouští kolegové zaznamenali díky sledování pomoci GPS obojku, potvrzuje schopnost vlků rozptylovat se během krátké doby na velké vzdálenosti. Ukazuje také na důležitost mezinárodní spolupráce na výzkumu a ochraně velkých šelem. Díky informacím z GPS obojku jsme získali nenahraditelná data o využití migračních tras v naší krajině. Informace z telemetrie pomohli i polským kolegům, kteří nyní sledují mladého samce na svém území.

Přesun Českem trval vlčímu samci jen 14 dnů

Zpočátku se vlk vydal směrem na Třebíč a Náměšť nad Oslavou, kde se zdržel několik dní v okolí tamního vojenského letiště. Je pravděpodobné, že se mu zde podařilo ulovit kořist. Po několika dnech se však vydal dál na sever a úspěšně překonal dálnici D1 mezi Velkým Meziříčím a Velkou Bíteší. Následně zamířil na Drahanskou vrchovinu a pohyboval se jen zhruba 12 kilometrů od míst, kde letos v zimě srazilo jiného vlka auto na silnici vedoucí z Olšan u Prostějova. 

Další velkou překážkou byla mladému samci dálnice D35 mezi Litovlí a Olomoucí. Tu vlk překonal pravděpodobně mezi Lošticemi a Mladčí. Další data z obojku hlásila polohu až ze severního konce CHKO Litovelské Pomoraví, odkud se vlk vydal směrem na Úsovsko a Nízký Jeseník. Jeho další cesta pak obcházela Hrubý Jeseník přes Bruntálsko, kolem Krnova až do Polska. Celá pouť Moravou mu zabrala jen 14 dní.

Jedná se už o druhý zaznamenaný přesun vlka z rakouského vojenského prostoru Allensteig

Podobný případ se odehrál už na přelomu roku 2019 a 2020. Tehdy se jednalo o dvouletou samici, která se z rakouského vojenského prostoru Allensteig vydala přes Šumavu do vojenského výcvikového prostoru Hradiště v Doupovských horách. Na začátku května 2021 jsme pak dostali od rakouských kolegů další email: „Máme dobrou zprávu pro vás a špatnou pro nás. Další vlk se vydal vaším směrem. Tentokrát jde o samce, který dostal telemetrický obojek teprve před dvěma týdny.” Také tento mladý vlčí samec pochází z vojenského prostoru Allensteig. V době odchytu měl maximálně dva roky.

Mladý vlk se nakonec usadil v Polsku a našel si partnerku

Poté, co opustil Česko nedaleko Krnova, zamířil vlk na severovýchod. Po 250 kilometrech a 19 dnech došel mladý samec v polovině loňského května do rozlehlých lesních komplexů v okolí města Lubliniec, zhruba 90 km vzdušnou čarou od hranic s Českem. Tam ho od té doby sledují kolegové z polské organizace Stowarzyszenie dla Natury Wilk. Podle nich se vlk už od loňského roku fotí pravidelně ve společnosti samice, oba vlci navíc v obývané oblasti intenzivně značkovali. Je tedy možné, že se jim letos na jaře podařilo založit smečku.


Od začátku tohoto roku se vlci nafotili v Rychlebských horách i v CHKO Litovelské Pomoraví

V letošním roce se díky monitoringu Vlčích hlídek Hnutí DUHA Šelmy podařilo v oblasti severní Moravy zachytit přítomnost vlků už několikrát. Dva vlci se od zimy pohybují v Rychlebských horách, jejich výskyt potvrdily na jaře i snímky z fotopastí. Dalšího vlka zachytila v březnu fotopast také v severní části Litovelského Pomoraví. Potvrzuje se tím, že se aspoň některým velkým šelmám daří tuto chráněnou krajinnou oblast i nadále využívat jako migrační koridor, a to i přes překážku v podobě nedaleké dálnice D35.


Přečtěte si také:


ANNA ŘEZNÍČKOVÁ


Podpořil: