Jedná se o první doposud zdokumentovaný případ nelegálního zabíjení vlků v ČR.

Mrtvé zvíře bylo nalezeno 9. dubna v příkopu nedaleko obce Konětopy na Mělnicku. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR podává trestní oznámení na neznámého pachatele [1]. To, že příčinou smrti zvířete bylo zastřelení, vyplývá z výsledků pitvy, kterou provedli experti Veterinární a farmaceutické fakulty v Brně. Protože na místě nálezu chyběly stopy po příchodu zvířete i po krvácení, lze usuzovat, že k zastřelení došlo jinde a poté bylo tělo pohozeno v příkopu u silnice.

„Vlků v České republice žije pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný. Není ale bohužel novinkou, že šelmy a dravci se u nás stávají obětmi pytláků – vloni byla nalezena zastřelená rysice v Beskydech, na Vysočině bylo za poslední měsíc otráveno několik orlů a výčet by mohl pokračovat. Doufám, že policie tentokrát viníka odhalí, hrozí mu až tři roky za mřížemi. Jsem přesvědčen, že pokud se jej podaří vypátrat, bude to působit jako výstraha a mnohým zvířatům to zachrání život. I bez pytláctví to v naší krajině s hustým automobilovým provozem nemají lehké," vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Na mrtvou vlčici, která byla pohozena v příkopu u silnice mezi obcemi Konětopy a Sudovo Hlavno, upozornil starostu obce Čečelice anonymní nálezce. Zvíře na jeho žádost pak zajistil student postgraduálního studia Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity a zároveň člen mysliveckého sdružení Čečelice – Konětopy, který je předal expertům na velké šelmy z ČZU a AOPK ČR.

 

„Zatím nemáme výsledky genetických testů, nevíme tedy, zda mrtvá vlčice pochází z nejbližší oblasti stálého výskytu, tedy z CHKO Kokořínsko – Máchův kraj. Ale protože se jedná o mladé zvíře, je to v každém případě citelná ztráta pro naši přírodu. Za poslední tři roky je to už několikátý vlk, o kterém víme, že zahynul vinou člověka – ať už po střetu s autem, nebo nyní následkem zastřelení,“ konstatuje Ladislav Pořízek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO Kokořínsko – Máchův kraj.

„Na příkladu Dánska lze doložit, že pachatele ilegalních ataků je možné dopadnout. Vloni byl usvědčen lovec, ktery odstřelil jednoho z prvních zdejších vlků. Policie jej obvinila na základě forenzních důkazů [2],” konstatuje Aleš Vorel z České zemědělské univerzity, Fakulty životního prostředí.

„Víme, že přítomnost velkých šelem může vzbuzovat nelibost, třeba u chovatelů hospodářských zvířat. Právě proto jim stát případné škody hradí, je možné získat finance i na preventivní zabezpečení stád. Zkušenosti z okolních států, například z Německa ukazují, že v krajině je možné hospodařit a zároveň tu mohou žít i divoké šelmy. Vlci plní v naší přírodě důležitou roli – pomáhají totiž snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí velké škody v lesích a na polích. Divoce žijící zvířata tvoří podle výzkumů více než 98 % vlčí potravy, domácí zvířata maximálně 2 %,“ dodává František Pelc.

Podrobnosti o vlcích, zabezpečení stád i postupu při náhradě škod jsou přehledně k dispozici na www.navratvlku.cz

Poznámky:

[1] Úmyslné usmrcení kriticky ohroženého druhu živočicha v rozporu s ust. § 50 odst. 2  zákona o ochraně přírody a krajiny je trestným činem ve smyslu ust. § 299 odst. 2 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, v platném znění.

[2] https://www.unilad.co.uk/animals/hunter-shoots-dead-one-of-only-wild-wolves-in-denmark/