Pitva prokázala, že rysice byla střelena jednou ranou z kulovnice do levé přední nohy, a dále vyšetřením stavu dělohy potvrdila, že šlo o rysí mámu, která před zhruba třemi týdny porodila tři rysátka. Ta ovšem bez matky umřela hlady.

TISKOVÁ ZPRÁVY SPRÁVY NÁRODNÍHO PARKU A CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI ŠUMAVA

Na zhruba pětileté rysici, která byla zastřelena v Chráněné krajinné oblasti Šumava patrně v pátek 4.6. a v tento den byla také dohledána dvěma odborníky na rysa, byla na veterinární klinice v Brně provedena pitva. Podle Jaroslava Červeného z Ústavu biologie obratlovců AVČR, který se na jejím sledování podílel a byl rovněž přítomen při pitvě, byla rysice už deset dní prakticky na jednom místě. Vyplývá z toho, že se buď starala o svá tři koťata nebo byla zraněna. V době dohledávání začala vysílačka vysílat signál mrtvého zvířete. Pitva prokázala, že rysice byla střelena jednou ranou z kulovnice do levé přední nohy, kde střela roztříštila loketní kloub. Byly přestřeleny hlavní cévy a do cca pěti hodin po zásahu zvíře vykrvácelo. Rysice mohla ujít se prostřelenou tlapou jen 2-3 km. Než vykrvácela, musela se až několik hodin trápit. Pitva dále vyšetřením stavu dělohy potvrdila, že šlo o rysí mámu, která před zhruba třemi týdny porodila tři rysátka. Ta ovšem bez matky umřela hlady.

Zastřelení rysí mámy u Lipky je zvrhlost a obrovská újma na ekosystému, kterou nelze finančně vyčíslit – odhadnutá cena ve výši několika statisíců je jen orientační. Pracovníci správy parku, kteří o rysí mámu dříve pečovali a nyní sledovali její život, jsou činem neznámého myslivce otřeseni.

Zvíře mělo obojek s vysílačkou pro telemetrické sledování od roku 2002. Tehdy ji nalezl hajný Matějka z lesní správy Kvilda se zhnisanou ránou na hřbetě. Rysice velmi špatně chodila a vlekla zadní tlapy za sebou. Po veterinárním ošetření a péči v záchranné stanici v Kašperských Horách byla opět vypuštěna do terénu.

Rysice se pohybovala v okolí Lipky už několik let. „Má tam víc potravy než vysoko v horách, především srnčí,“ řekl Jaroslav Červený. Při pitvě se nenašla střela ani střepy z ní, proto bude dohledání pachatele patrně nemožné. „Pokud střelce někdo neudá, tak se na to nepřijde,“ domnívá se Červený. V úvahu mohou připadat myslivci z místního mysliveckého sdružení, ale také podnikatelé nebo lovci z Německa, kteří si platí za pronájmy honiteb velké peníze, a proto mají na rysy spadeno.

„Je to doklad, že rys se stále ilegálně střílí. Jde o závažné nepochopení ekologických vazeb a fungování této šelmy v přírodě. Ilegální lov je to nejhorší, co populaci rysa může potkat,“ říká zoolog Luděk Bufka ze správy Národního parku Šumava. Podle jeho názoru jde o averzi ze strany myslivců. Bufka tvrdí, že zastřelení rysa na Šumavě nastoluje závažný pronájmu honiteb, do nichž se často dostávají neškolení lidé. Další odborníci říkají, že celé generace myslivců jsou cíleně vychovávány k nenávisti ke „škodné“, tj. i k rysovi. „Rys a křivé zobáky jsou úhlavní nepřátelé nás myslivců,“ zaznělo před časem z úst jednoho myslivce na oficiální přednášce. „Jediná cesta je výchova mladé generace myslivců, protože střední a starší generace je čistě jen zaměřena na produkci trofejí a masa,“ říká Červený.

Problém pytlačících myslivců se vyostřuje. Reálný odhad zní, že za posledních dvacet let bylo v ČR ilegálně zabito nejméně 500 rysů. Šokující je přiznání 17 myslivců v anonymní anketě, kteří upytlačili jednoho rysa a tří, kteří zastřelili víc než jednoho. Třetina myslivců si myslí, že rys působí v přírodě jen škodu. Severočeská populace rysa již byla pravděpodobně zlikvidována, v Beskydech a na Šumavě pokračuje nelegální odlov rysů. Správa NP a CHKOŠ a Ústav biologie obratlovců AVČR sledují od roku 1996 pohyb a chování rysů na Šumavě. Během této doby bylo opatřeno vysílačkou čtrnáct rysů, ale sedm z nich bylo se vší pravděpodobností zastřeleno pytlačícími myslivci. To je však jen špička ledovce, protože většina rysů vysílačku nemá. V jižních a západních Čechách došlo v důsledku ilegálního lovu za posledních deset let k výraznému poklesu populace rysa. Téměř úplně byli rysi vystříleni v Českém Švýcarsku a Jeseníkách, kde se nyní pohybuje jen několik jedinců. Žádný z pachatelů nebyl dopaden.

Tato tisková zpráva byla připravena ve spolupráci s Hnutím Duha

David Sládek