BANSKÁ BYSTRICA (zpravodaj ČTK) - Z celkového počtu 61 medvědů, které letos mohli na základě výjimky ministerstva životního prostředí ulovit myslivecké organizace na Slovensku, jich bylo v rámci regulačního lovu zastřeleno pouze 19. Na dnešní tiskové konferenci to řekl vedoucí zoolog Státní ochrany přírody v Banské Bystrici Michal Adamec. Zastřeleno bylo také několik dalších medvědů, kteří představovali ohrožení pro člověka.

"Lov medvědů je pro mysliveckou organizaci lukrativním zdrojem příjmů," uvedl ochranář. Skolení největší evropské šelmy proto myslivci nabízejí zejména solventním domácím či zahraničním hostům, kteří za odstřel huňáče zaplatí v průměru 100.000 korun. Protože ale většinou jde o podnikatele, kteří nemají příliš mnoho času, ne vždy se jim podaří medvěda trefit. "Když má čas střelec, nepřijde na určené místo medvěd, a naopak, když se medvěd pohybuje na místě lovu, nemá čas klient," konstatuje zoolog.

Při doporučeném počtu jedinců, kteří mají být uloveni v rámci regulačního lovu, se vychází z odhadu velikosti medvědí populace. Ta má podle ochranářů na Slovensku kolem 800 jedinců. "Každoročně je povolení na odstřel v mezích přirozeného přírůstku, který tvoří osm až deset procent," podotkl Adamec.

Myslivci každý rok usmrtí také několik medvědů v rámci tzv. ochranného lovu. Jedná se o šelmy, které napadly člověka nebo příliš škodí na plodinách či úrodě. Jsou mezi nimi rovněž medvědi, kteří se živí odpadky u obydlí a mohou být hrozbou pro lidi. V rámci tohoto druhu lovu padlo devět kusů.

Podle Adamce mnoho medvědů kromě přirozeného úhynu pravidelně umírá také pod koly aut či vlaků, ale rovněž po střelbě pytláků. "Letos jsme zjistili zabití pěti medvědů pytláky; asi deset medvědů jich zahynulo při srážce s automobily či vlaky," řekl.

Kolem celkového počtu medvědů na Slovensku se neustále vedou spory mezi ochranáři a myslivci. Loni a ani letos se totiž nepodařilo šelmy spočítat. "Loni v listopadu, který je na sčítání nejlepším měsícem, nebyly dobré klimatické podmínky, letos vše zastavila kalamita ve slovenských horách," vysvětlil Adamec.

Podle statistiky ministerstva životního prostředí v letech 1980 až 1991 bylo na Slovensku uloveno 521 medvědů. Dalších přibližně 300 jich bylo zastřeleno v 90. letech minulého století. Od roku 2000 se v rámci regulačního lovu ulovilo 138 těchto šelem.

Jozef Poliak