Až na tři roky ve vězení může skončit šéf mysliveckého sdružení z Klatovska, u kterého našla letos v srpnu celní správa zmrazeného rysa a vycpaniny dalších zvláště chráněných zvířat. Podle zjištění Práva nyní policisté 60letého nimroda obvinili z přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy.

 

Rys nalezený v mrazáku u obviněného myslivce; zdroj: Právo

Rys nalezený v mrazáku u obviněného myslivce; zdroj: Právo


„Nebyl schopen prokázat legální původ ani u jednoho z nalezených exemplářů a k jejich držení neměl patřičné povolení, jak u zvláště chráněných živočichů vyžaduje zákon o ochraně přírody. Jako majitel loveckého lístku musel složit zkoušku z myslivosti, jejíž úspěšné vykonání předpokládá i znalosti příslušných právních norem. Musel tedy vědět, za jakých podmínek je možné přechovávat i neživou zvěř zvláště chráněného druhu,“ řekl Právu zdroj, který zná detaily případu.

V případě rysa, kterého měl obviněný muž schovaného v mrazáku, veterináři po pitvě potvrdili, že příčinou smrti bylo střelné poranění. „V těle rysa se našly fragmenty střely. Kriminalističtí experti ale nedokázali zjistit, z jaké konkrétní zbraně byla vypálena,“ uvedl dále zdroj.

Mrtvý rys byl nalezen loni v létě v honitbě v šumavském národním parku, kde vykonává právo myslivosti spolek, v jehož čele stojí právě obviněný muž. Ten celníkům tvrdil, že uhynulé zvíře objevili turisté na hranici jejich honitby u obce Chudenín a oznámili to místnímu revírníkovi Lesů ČR.

„Ten mě posléze o nálezu informoval s tím, ať tuto záležitost z pozice správce honitby vyřeším,“ vysvětloval myslivec. Po dvou dnech prý mrtvolu rysa dohledal, vyvrhl a uložil do mrazáku. Chtěl ho prý nechat vycpat a používat jako učební pomůcku.

Jeho verzi ale zpochybnili znalci z brněnské veterinární univerzity, podle kterých se doba od smrti zvířete po jeho zamrazení pohybovala v řádu několika málo hodin, maximálně čtyřiadvacet.

 

PATRIK BISKUP

Původní článek vyšel na serveru Novinky.cz.