Vznikne nový, kompromisní návrh přechodu pro velké savce přes silnici I/11 v území bývalého hraničního přechodu Mosty u Jablunkova - Svrčinovec. To je výsledek včerejšího jednání zástupců státu, kraje a dalších institucí o výstavbě ekoduktu.


V novém návrhu by se středová šířka "šelmochodu" měla při zachování bezpečnostních standardů co nejvíc přiblížit 80 metrům, jež kvůli účinnosti stavby žádá ministerstvo životního prostředí a nevládní organizace.


"Osmdesátimetrovou středovou šířku ekoduktu nelze dodržet. Jak z důvodů finančních, tak bezpečnostních a technických," řekl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc upozornil na to, že s každým metrem, o nějž by byl přechod užší, se snižuje jeho funkčnost.


Zástupci nevládních organizací, kteří spolu s krajem, ministerstvem průmyslu a obchodu, firmou Hyundai a agenturou CzechInvest podepsali v roce 2006 takzvanou Deklaraci porozumění zmírňující vlivy automobilky na životní prostředí, se cítí poškozeni tím, že nebyli na včerejší schůzku pozváni.


Dle deklarace měl přechod fungovat nejpozději 31. prosince 2008. Pokud půjde vše dobře, mohl by se začít stavět v roce 2012.