Odchytil více než 40 rysů pro reintrodukční programy v Česku, Slovinsku, Švýcarsku a dalších zemích

Štefan Zatroch na snímku z roku 1980; zdroj: Ludvík Kunc

Štefan Zatroch 

* 1936 

✝ 2022

 

 

„Měl vždy energie za tři, o čemž napovídá i jeho příjmení. Štefana Zatrocha považuji za jednoho z nejlepších znalců biologie rysa a mimořádně poctivého člověka s neskutečnou vytrvalostí. 

(Ludvík Kunc o svém příteli Štefanu Zatrochovi pro výstavu Sblížení: Lidé a velké šelmy Šumavy).

 

V minulém týdnu přinesl mezinárodní projekt LIFE Lynx smutnou zprávu. Poté, co v loňském roce navždy odešel zoolog, výtvarník a ochránce velkých šelem Ludvík Kunc, zemřel na začátku roku také jeho dlouholetý kolega a kamarád Štefan Zatroch. Slovenský lesník, myslivec a znalec rysů, díky jehož vytrvalému úsilí se mohl rys ostrovid vrátit do mnoha evropských zemí, kde byl v minulosti vyhuben. Za 33 let se mu podařilo odchytit 47 živých karpatských rysů, čímž se stal jejich nejúspěšnějším „chytačem" v Evropě. Odchycení rysové následně našli svůj nový domov ve volné přirodě Bavorska, Švýcarska, Slovinska, ale také například u nás na Šumavě. Řada evropských států tak vděčí za obnovení jejich rysích populací právě Štefanu Zatrochovi a dalším lidem, kteří se podíleli na reintrodukčních programech minulého století.

Štefan Zatroch se narodil roku 1936 v Gemerskej Polome a do roku 1958 byl lesníkem a myslivcem v obci Bôrka, jež se dnes nachází na hranici Národního parku Slovenský kras. S odchytem rysů začal v roce 1963, kdy trojici rysů - matku a dvě mláďata - odchytil pro Zoo Brno. V roce 1966 se však Ludvíku Kuncovi podařilo Štefana Zatrocha získat pro odchyt těchto šelem za jiným účelem - jejich návratem do těch zemí Evropy, kde byl rys vyhuben. Štefan Zatroch tak začal spolupracovat nejprve s ostravskou zoologickou zahradou, později se podílel i na odchytech pro další reintrodukční programy. Z fascinovaného lovce se tak stal obdivovatel této šelmy, který aktivně dopomáhal jejímu návratu do volné přírody. Svůj názorový posun a především vzpomínky a detaiy o chytání rysů popsal Štefan Zatroch v knize 33 rokov po stopách rysa:

„Ludvík Kunc mi hneď pri prvej návšteve vnukol ušľachtilú myšlienku – reintrodukciu rysov do prírody, ktorá ma nadchla a stala sa mi krédom pri odchyte s vedomím, že ich voľný život pokračuje v novom prostredí a obšťastní ľudí, ktorí sú pre túto myšlienku zaujatí. S týmto vedomím som pokračoval v tejto úspešnej, aj keď doma nedocenej práci, napriek vrtkým peripetiím s odchytom, závisti a rôznym prekážkam.“ 


Na Štefana Zatrocha vzpomínají také partneři projektu na ochranu rysů v Dinárském pohoří a jihovýchodních Alpách na webu LIFE lynx.

 

Společnou práci na obnově populací rysa ostrovida v Evropě popisují Ludvík Kunc a Štefan Zatroch v krátkém dokumentu „Hunter stories: The Lynx Catchers":


 

ANNA ŘEZNÍČKOVÁ