Pulčín - Pár desítek minut stačilo zoologovi Ludvíku Kuncovi, aby v okolí nového informačního střediska pro turisty v Pulčíně na Vsetínsku našel stopy šelem.


Přední český odborník, který se zabývá především životem vlků, rysů a medvědů, nemusel ani chodit příliš daleko. „Byl jsem jenom pár desítek, možná stovek metrů od domků. Stopy rysa i vlka byly jasně patrné, našel jsem jejich trus,“ konstatoval Kunc.


Ekology, kteří se rozhodli v Pulčíně v budově staré školy otevřít nové centrum, jeho poznatky nepřekvapily. „Založení informačního centra v této lokalitě bylo logické, vesnička leží blízko slovenských hranic, odkud k nám do Beskyd i Javorníků obvykle šelmy přecházejí,“ poznamenal meziříčský ochránce přírody Milan Orálek.


Ludvík Kunc označil okolí Pulčína za jedno z mála posledních míst, kde mají šelmy ještě dostatek prostoru k životu. „Podobných míst, kde lze s trochou štěstí během jednoho roku vidět rysa, vlka i medvěda, v republice moc není,“ řekl.


Nové informační centrum nyní zdobí právě Kuncovy obrazy. „Spolupracujeme s ním řadu let, jeho zkušenosti a poznatky jsou neocenitelné. Jsme rádi, že otevření centra podpořil svojí výstavou právě on,“ dodal Milan Orálek.


Ludvík Kunc proslul nejen jako zoolog a výtvarník, napsal také dvě knihy, ve kterých podrobně vylíčil své zážitky s odchovemrysa Sixiho.


„Život po boku šelem mi dal ohromné množství zážitků, na které nikdy nezapomenu. Snad se mi to podařilo promítnout i do mých knih a obrazů,“ uzavřel Ludvík Kunc.