Už podruhé v letošním roce se podařilo zdokumentovat výskyt kočky divoké ve Středočeském kraji. Bohužel se jedná o jedince sraženého autem. Mrtvé zvíře se znaky kočky divoké našel na konci listopadu dobrovolník Vlčích a Rysích hlídek u dálnice D4 za obcí Dobříš. Pracovníci Agentury přírody a krajiny ČR následně tělo odvezli k dalšímu zkoumání.

Sražená kočka divoká u Dobříše; autor: Dawid Wedere

Foto: Dawid Wodere

Ačkoliv výsledky genetické analýzy ještě známé nejsou, zoologové potvrdili, že dle vnějších znaků by se mělo jednat o kočku divokou nebo jejího hybrida. Právě to, zda se nejedná o křížence, může s jistotou potvrdit až genetický rozbor. Ten provede Ústav biologie obratlovců Akademie věd České republiky. Na začátku roku našli mrtvého jedince kočky divoké místní obyvatelé také na silnici u Nového Knína, jen pár kilometrů od současného místa srážky [1]. Genetická analýza Ústavu biologie obratlovců AV ČR posléze potvrdila, že jde o jedince z bavorské kočičí populace.

Právě možný výskyt kočky divoké je jedním z důvodů, proč se od letošního roku rozšířil dobrovolnický monitoring programu Šelmy Hnutí DUHA i do oblasti Brd a okolí. Tzv. Vlčí a Rysí hlídky mapují výskyt velkých šelem, jako jako jsou vlk, rys nebo medvěd a také kočky divoké v řadě oblastí České republiky včetně Středočeského kraje. Ten letos program na ochranu a monitoring vlků, rysů a kočky divoké podpořil i finančně.

Podle existujících záznamů byla kočka divoká na Dobříšsku běžně lovena ještě v polovině 18. století. Zastřelenou kočku divokou zmiňují zdejší archivy naposledy v roce 1914, jednalo se ale o jedince vypuštěného z lidského chovu. Od té doby byla v této oblasti až do letoška považována za vyhubenou. Pomoci vědcům se sběrem informací o výskytu této šelmy může i veřejnost přes webové stránky www.kockadivoka.cz nebo na emailu stopy@selmy.cz.

Dawid Wodere, dobrovolník Vlčích a Rysích hlídek, k nálezu řekl:

„Jsem rád, že mohu pomoci s výzkumem a ochranou velkých šelem i kočky divoké, i když okolnosti tohoto nálezu nejsou právě příznivé. Věřím ale, že nález alespoň přispěje k objasnění výskytu této šelmy ve středních Čechách a snad i k její budoucí lepší ochraně.”

Barbora Černá, koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek, uvedla:

„V souvislosti se stále častějšími informacemi o možném výskytu velkých šelem a kočky divoké na Brdech jsme se v posledních letech rozhodli posílit dobrovolnický monitoring této oblasti. Letos jsme ho navíc podpořili i uspořádáním úvodního semináře pro nové dobrovolníky, abychom zapojili především zájemce z řad místních obyvatel, což se potvrzuje jako velmi účinné i v případě tohoto nálezu sražené kočky divoké.”

[1] Více o případu sražené kočky divoké u Nového Knína najdete v tiskové zprávě z února.

Kontakty:

Barbora Černá, koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek Hnutí DUHA

email: barbora.cerna@hnutiduha.cz

tel.: 788 969 368

Martin Duľa, koordinátor projektu Hledáme kočku, pozor, divokou!” v Hnutí DUHA Olomouc a zoolog v Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně

email: martin.dula@hnutiduha.cz

tel.: 770 137 635

Monitoring velkých šelem a kočky divoké letos podpořil také Středočeský kraj: