Causa Carnivora. Dokument, který na mnoha místech České republiky a také na Slovensku shlédly více než dvě tisícovky diváků z řad dospělých, ale i těch školou povinných.

Konkrétně jsme s filmem a při premiérách i s filmovým štábem navštívili 22 míst ve všech koutech Čech, Moravy a Slezska, tedy od Beskyd až po Šumavu a Dokesko, lokality, kde velké šelmy žijí. Na každém promítání měli diváci možnost besedovat s odborníkem na velké šelmy, nejčastěji s Miroslavem Kutalem či Josefou Volfovou. Nejzajímavější diskuze přinesla města, která leží právě v lokalitách výskytu rysa ostrovida či vlka obecného.

Na vzniku filmu režiséra Jana Svatoše spolupracovali mimo jiné dobrovolníci Vlčích hlídek; využito je množství autentických záběrů velkých šelem z fotopastí a z terénního monitoringu v česko-slovenském pohraničí.

Snímek byl také nominován programovou radou do finále České soutěže 51. ročníku Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Více jsme informovali tady. Z dalších nominací se pak dostal do oficiálního výběru loňského Ekofilmu a Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Life sciences. Film je také oceněn mezi uživateli Československé filmové databáze (ČSFD) 85 %.

Oblibu filmu potvrzuje také Marcela Holubová z AOPK, regionálního pracoviště Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj: „Na Kokořínsku vidělo dokument Causa Carnivora a absolvovalo navazující přednášku o vlcích více než 600 dětí z 6 základních škol napříč regionem. Pevně doufáme, že se nám podařilo nalomit přežívající negativní postoj k vlkům. Přednášky ve školách budou i nadále pokračovat, zájem je tu veliký.“

S promítáním i v dalších oblastech v Česku a na Slovensku rozhodně nekončíme. Pokud máte možnost ve svém bydlišti domluvit promítání, ať už ve škole, sále, nebo v létě na některé z akcí, film vám rádi poskytneme a v případě zájmu se rádi zúčastníme besedy nebo přednášky.

Stále totiž hledáme odpověď na otázku, proč naše země v soužití s velkými šelmami představuje izolovaný ostrov uprostřed Evropy.

SIMONA HORKÁ