Dva rysi byli v březnu vypuštěni u Bodinggrabenu v Národním parku Kalkalpen (Vápencové Alpy) v Horním Rakousku. Jde o samce a samici, kteří by se mohli ještě v tomto období pářit.

Tříletý kocour Juri a stejně stará samice Aira jsou letos na jaře neočekávaným přírůstkem pro tamní populaci rysa ostrovida, která se stala v minulých letech místem pytláctví a trofejního lovu.

Foto: Dominik SieghartsleitnerFoto: Dominik Sieghartsleitner

Rysice Aira. Foto: Dominik Sieghartsleitner

„Tentokrát máme opravdové štěstí,“ říká ředitel Národního parku Kalkalpen Erich Mayerhof. Rysi pocházejí ze Švýcarska a původně byli určeni pro reintrodukci v německém Porýní, konkrétně Falckém lese. Kvůli byrokratickým nedorozuměním v Německu zůstali v karanténě v jižní části švýcarského pohoří Jura. Švýcarské úřady tak pro ně musely hledat nové místo. Nabídly tak rysí pár rakouskému Národnímu parku Kalkalpen.

Obě zvířata jsou zdravá a co je ještě důležitější – DNA analýzy a krevní testy ukázaly, že nejsou příbuzní ani mezi sebou, ani s rysy v rakouském parku, kde byli v minulosti šelmy reintrodukovány rovněž ze Švýcarska. Navíc se mohl tento rysí pár letos i rozmnožit - neboť se již znají a páření by mohlo být snazší - nebo Juri stihne oplodnit i další samice v národním parku.

Foto: Dominik Sieghartsleitner

Rys Juri. Foto: Dominik Sieghartsleitner

Rysi v národním parku Kalkapen jsou ostře sledovaní i švýcarskými biology. Právě tato populace je jedinou ve východní části Alp a zároveň může být teoretickou spojnicí k šumavské populaci rysa. Její udržení má tak celoevropský dosah. Nově reintrodukovaná zvířata jsou náhradou za dva ilegálně zastřelené rysy této populace.

Severozápadně od tohoto území přichází do oblasti Mühlviertel z Národního parku Šumava pravidelně až deset rysů. Bohužel i v Rakousku mají některé zájmové skupiny s rysem problémy. „Například někteří myslivci v něm vidí konkurenta,“ říká biolog Georg Rauer.

Co se týče jiných druhů velkých šelem, na vojenském cvičišti Allentsteig v Dolním Rakousku se etablovala vlčí smečka, jak jsme informovali i na Šelmy.cz. V Horním Rakousku se objevují vlci samotáři. Návrat zažívá v Dolním Rakousku a Štýrsku také medvěd hnědý, z oblasti Horního Rakouska však v roce 2009 zmizel.

SIMONA HORKÁ