Poslední dobou se opět objevilo několik nových vlčích hoaxů či dezinformací. Momentálně asi nejproslulejší a v tomto případě vskutku poplašnou zprávou je video, na němž dva vlci zabili psa, uvázaného na dvoře. Toto video ale pochází z Ruska. Přesto se již na mnoha skupinách i v emailech šíří s udáním místa původu v různých koutech České republiky, jako jsou: Pernink (Krušné hory), Český les, okolí Bystřice a Nýdku (Beskydy) apod.

Na videu zabili dva vlci psa, uvázaného na dvoře. Video pochází z Ruska.

K samotnému videu vznikla i reportáž z místa natočení, tedy s obyvateli obce “Pažga” v Komijské republice v Rusku. Zdroj: Телеканал Юрган

I šíření videa v samotném Rusku bylo od začátku provázeno nejasnostmi ohledně původu. Dle tamního serveru serovglobus.ru začal videozáznam kolovat na internetu už 22. prosince. Video bylo chvíli spojováno s oblastí Karpinska, kde již v předchozí době pravděpodobně došlo k jinému incidentu s vlky. Serovglobus.ru ale již 23. prosince upozornil, že video nepochází z města Karpinsk a několik dalších ruských zdrojů (např. Smotrim.ru, Телеканал Юрган nebo Channel Five Russia) uvedlo jako místo vzniku obec Pažga, nacházející se v Komijské republice v Ruské federaci. Ta leží více než 500 kilometrů vzdušnou čarou západně od Karpinska. Video ale muselo překonat dalších pomyslných 2 355 kilometrů, aby mohlo být “umístěno” např. na Třinecko.


Video pochází z obce Pažga, v Komijské republice, v Ruské federaci.

Obec Pažga, kde video vzniklo, se nachází v Komijské republice Ruské federace, tedy vzdušnou čarou okolo 2 400 kilometrů od České republiky. Zdroj: https://mapy.cz

U nás už začal záznam z ruské domácí kamery žít vlastním životem. Například europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) sdílel video na svém na twitteru jako důkaz neefektivity pasteveckých psů (ačkoliv na videu pastevecký pes zabit nebyl).

 

Video sdílel také europoslanec Zdechovský na svém twitter, ovšem bez vhodného kontextu.

Video sdílel také europoslanec Zdechovský (KDU-ČSL) na svém twitteru, aniž by uvedl místo vzniku záznamu. Neúplnými informacemi tak manipuloval s veřejností; zdroj: https://twitter.com/TomasZdechovsky

Video bylo ale využito i ke vzbuzování strachu u lidí, kteří se nyní sami setkávají s návratem vlka do jejich regionu. To probíhá jak formou sdílení na soukromých i veřejných skupinách a stránkách na facebooku, tak posíláním v soukromých zprávách přes email, whatsApp, messenger apod. Častou součástí takových zpráv je výzva k dalšímu šíření. 

 


Hoax, který se s videem šíří pomocí emailu.


Příklad z emailu, který nám přišel spolu s videem. Jako místo původu byla označena Bystřice-Paseky-Loučka.

 

Video č. 2: Vlk zabil psa uvázaného na dvoře

Druhým videem, které se nyní šíří, je záznam, na němž psa uvázaného na zahradě/dvoře zabije jediný vlk. I toto video je šířeno např. přes soukromé zprávy s označením místa původu v polské části Orlických hor nebo opět v Beskydech. Původ videa je ale pravděpodobně zase v Rusku, čemuž odpovídá i nejstarší dohledatelné nahrání videa na YouTube - 31. 12. 2020.


Video vlka, který zabil psa na řetězu pravděpodobně také v Rusku

Video bylo dáváno do kontextu s Bosnou a Hercegovinou či Tureckem, ale nejspíš opět pochází z Ruska; zdroj: YouTube, kanál Лав стори Якутск/Love story Yakutsk

Faktem je, že v České republice došlo v rámci novodobého návratu vlků do naší krajiny k jedinému zaznamenanému napadení psa vlkem v roce 2018 v Krkonoších. Vlčice, která zaútočila na malého psíka rasy Phalène a následně vběhla do nedaleké restaurace, byla kvůli podezření na vzteklinu utracena. Z pitvy pak vyšly najevo doklady o jejím předchozím pravděpodobném držení v zajetí. 

Část veřejnosti  má z návratu vlků do krajiny obavy. Jaký smysl má ale vzbuzování ještě většího strachu, používáním videí z jiných států, s jiným kontextem nebo přímo s lživými informacemi? Pokud má kdokoliv obavy z chování vlků ve svém regionu či v okolí svého bydliště, může  kontaktovat Agenturu ochrany přírody a krajiny nebo nás na emailu info@selmy.cz a prodiskutovat, zda je pozorované chování netypické, nebezpečné či co od šelmy očekávat. O podobný rozbor jsme např. v loňském roce požádali  zoology z expertní skupiny Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) Large Carnivore Initiative for Europe (LCIE), v případě vlka natočeného lesním pracovníkem v Rychlebských horách. Za účelem lepšího pochopení vlčího chování a navržení adekvátních reakcí vzniklo také doporučení “Přístup k takzvaným smělým vlkům”, které bylo inspirací i pro český Program péče o vlka. Nástroje pro zajištění bezpečí lidí, zvířat i vlků tedy existují.

V některých oblastech Ruska, ale i v jiných zemích (obzvláště tam, kde vlci nemají dostatek přirozené potravy, např. v Turecku), je běžné, že část potravy vlků tvoří domácí psi. Vlci jsou velmi inteligentní a proto útočí v noci nebo v brzkých ranních hodinách, kdy se po vesnicích nepohybují lidé. Ačkoliv se to z našeho pohledu může zdát kruté, např. v Turecku toto chování nezpůsobuje větší konflikty a nějaké mimořádné vzrušení jako u některých lidí ve střední Evropě. Lidé v Anatolii reagují tak, že chovají více psů silnějších plemen, protože osamělí psi nemají proti smečce vlků šanci. Obecně je tento fenomén akceptovatelný a není záminkou k pronásledování vlků,” říká Deniz Mengüllüoğlu, člen Large Carnivore Initiative for Europe, který se věnuje výzkumu šelem v Turecku.


Hoaxů a dezinformací o vlcích přibývá, jak si je ověřit?

Problematice hoaxů, podvodných emailů apod. se věnuje například server Hoax.cz. Ten za hoax označuje falešnou zprávu, mystifikaci, poplašnou zprávu, kanadský žert apod. a uvádí jaké složky obvykle obsahuje:


  • Snaží se přesvědčit svou důležitostí (šokující informace, nové nebezpečí, naléhavá pomoc) ↓

Příklad z emailu, který nám přišel spolu s videem. Jako místo původu byla označena Bystřice-Paseky-Loučka.

  • Tajná informace unikla (údajná informace, o které oficiální média mlčí a nesmí se o ní mluvit) ↓


Příklad z emailu, který nám přišel spolu s videem. Jako místo původu byla označena Bystřice-Paseky-Loučka.

  • Výzva k dalšímu rozeslání (tento bod HOAX vždy obsahuje! Je takovým hnacím motorem pro další šíření) ↓


Příklad z emailu, který nám přišel spolu s videem. Jako místo původu byla označena Bystřice-Paseky-Loučka.

Příklad z emailu, který nám přišel spolu s videem. Jako místo původu byla označena Bystřice-Paseky-Loučka.


Pokud si chcete ověřovat informace na internetu, sdílíme několik doporučení od Centra prevence rizikové virtuální komunikace na Univerzitě Palackého:


  • Nečtěte pouze titulky - titulek nemusí odpovídat obsahu textu. Cílem titulku je totiž často hlavně upoutání pozornosti. Příkladem může být nedávná zpráva v Blesku, jejíž obsah vyvracel původ videa s vlky a psem v Beskydech, z titulku však vyplýval pravý opak.

  • Ověřte zdroj zprávy - pozor na recesistické nebo dezinformační weby.

  • Ověřte zdroje informací, ze kterých zpráva čerpá - pozor na zprávy, které neobsahují vůbec žádný zdroj obsažených informací.

  • Ověřte, zda nejde o již vyvrácený hoax - např. na hoax.cz, manipulatori.cz, demagog.cz apod.

  • Pokud zpráva obsahuje fotografie či videa, ověřte jejich původ - fotografie lze ověřovat např. pomocí vyhledávání přes Google obrázky nebo server TinEye. Videa lze dohledat pomocí klíčových slov, která odpovídají obsahu nebo podle názvu souboru s videoobsahem. Lze využít také klíčová slova v azbuce, např.: волк убит собаку.

A jestli na ověřování zpráv, videí či fotografií nemáte čas, můžete je poslat nám na facebookovou stránku Ochrana velkých šelem nebo na email info@selmy.cz.

ANNA ŘEZNÍČKOVÁ


Podpořil: