Deník Právo dnes informoval o výsledcích pitvy rysa, kterého v červenci zabavila Celní správa při domovní prohlídce u muže na Klatovsku. Jako příčinu smrti této chráněné šelmy určili veterináři po provedené pitvě střelné poranění. Muž, který chráněnou šelmu uchovával, je v současné době vyšetřován pro podezření z pytláctví chráněného rysa ostrovida.

„V těle rysa se našla část náboje,“ potvrdila Právu Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel v Praze. Podle ní se vyšetřovatelé nyní zaměří na to, z jaké zbraně fragment střely pochází. „Nic bližšího zatím k tomu nemohu sdělit,“ dodala Kaňková.

Zvíře prý uhynulo

K údajnému odlovení rysa mělo dojít loni v létě v honitbě na západě Šumavy, kde vykonává právo myslivosti spolek, v jehož čele stojí právě vyšetřovaný muž. K mrtvému zvířeti neměl žádné doklady, kterými by legalizoval jeho původ, a nepředložil ani výjimku pro jeho držení.

Celníkům tvrdil, že uhynulé zvíře objevil cyklista na hranici jejich honitby u obce Chudenín a informoval o tom místního revírníka Lesů ČR.

„Ten mě posléze o nálezu informoval s tím, ať tuto záležitost z pozice správce honitby vyřeším,“ vysvětloval myslivec. Po dvou dnech prý mrtvolu rysa dohledal, vyvrhl ho a uložil do mrazáku. Chtěl jej nechat vycpat a používat po učební účely. S reportérem Práva se myslivec odmítl bavit.

Pokud se najde mrtvé zvíře v honitbě, je podle Jindřicha Nováka z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) sice majetkem místního mysliveckého sdružení, ale v případě, že jde o zvlášť chráněný druh, musí držitel takového exempláře prokázat jeho původ a mít k jeho držení výjimku od krajského úřadu.

„Nejčistší způsob prokázání původu zvířete by bylo zavolat na místo nálezu policii, která by to zdokumentovala. Pak není problém požádat kraj o výjimku na přechovávání zvlášť chráněného živočicha,“ vysvětlil pro server Novinky.cz Novák.

 

Podpořil: