Pomozte najít velkým šelmám cestu do naší přírody

dárkový poukazLetos na podzim jsme na Jablunkovsku společně s našimi dobrovolníky vysadili přes pět set jabloní, buků, dubů, javorů a dalších dřevin. Snažíme se tak velkým šelmám usnadnit jejich příchod ze slovenské přírody k nám. Podpořte naši činnost na Jablunkovsku a získejte originální dárkový certifikát, který můžete věnovat jako vánoční dárek!



Oblast Jablunkovska na okraji Beskyd je pro slovenské vlky, rysy a medvědy bránou do naší přírody. Louka za městem je momentálně posledním volným prostorem, kudy mohou zvířata bezpečně procházet (hlavní silniční tah tu vede na vysokých silničních pilířích). Zatím zde však chybí dostatek úkrytů - remízků a ostrůvků zeleně, kde by se plaché šelmy mohly při své cestě schovat. Překonání Jablunkovské brázdy se v roce 1996 stalo osudným pro medvědova, kterého na silnici v Mostech u Jablunkova srazilo auto. Od té doby hustota dopravy ještě zhoustla, další zvířata se k riskantní cestě ani nemusí odvážit. 

 


Rozhodli jsme se proto, že jim průchod velkých šelem přes nebezpečné území do české přírody usnadníme. První část výsadby už máme za sebou, další etapa nás čeká na jaře. 


 

 Náš záměr podpořilo a aktivně se zapojilo i město Jablunkov, které je vlastníkem pozemků v biokoridoru. Společně s odborníky jsme připravili projekt výsadby zeleně a koncem října měli místní občané možnost vysadit si zde vlastní strom. 

 

 Výsadba v Jablunkově

 

To byla ale jen první fáze našeho projektu - dohromady zde plánujeme vysadit zhruba sedm tisíc stromků a keřů, které pustou zemědělskou krajinu obohatí o remízky a aleje. Vlci, rysi a medvědi by tak díky kouskům rozptýlené zeleně měli najít snadnější a bezpečnější cestu ze slovenských a polských hor do Beskyd.

Výsadbový plán

Pestřejší krajina poskytne více úkrytů i potravy pro mnoho dalších druhů zvířat. Více stromů zvýší schopnost krajiny zadržovat vodu při velkých deštích, brání erozi půdy a v neposlední řadě také více zeleně lahodí lidskému oku.

Vysazení jednoho stromku včetně přípravy projektu a následné péče o něj nás vyjde na 200 Kč. Svůj dar můžete poskytnout vyplněním následujícího formuláře.

CHCI PODPOŘIT VÝSADBU ZELENĚ NA JABLUNKOVSKU!


Jako poděkování za Vaši podporu Vám zašleme originální dárkový certifikát, který můžete rovněž věnovat jako vánoční dárek. 

Bližši informace o projektu: Josefa Volfová, pratele@selmy.cz