Vídeň - Populace medvěda hnědého se v Rakousku zřejmě ztenčila na pouhé dva kusy. Ochránci přírody v zemi za posledních 18 let napočítali celkem 35 kusů této šelmy, loni ale našli stopy DNA pouhých dvou samců. Uvádí se to ve sdělení Světového fondu na ochranu přírody (WWF), které bylo dnes zveřejněno ve Vídni.


"Na základě analýzy srsti a exkrementů v masívu Kalkalpen ve střední části Rakouska byla prokázána pouze přítomnost devatenáctiletého Djura a jeho sedmiletého syna Moritze," tvrdí rakouská pobočka WWF. Kompletní studie o přežití rakouských hnědých medvědů, uskutečněná ve spolupráci s vídeňským Výzkumným ústavem pro divokou faunu a ekologii (FIWI), má být zveřejněna v nadcházejících dnech.


WWF a FIWI prokázaly, že z 35 rakouských medvědů, kteří původně v zemi žili, jich bylo - kromě dvou výše uvedených - devět nalezeno mrtvých a o osudu zbývajících 24 teď není nic známo.


Poslední stopy osmileté medvědice Elsy, Moritzovy sestry, byly nalezeny počátkem loňského roku v korytu řeky ve Štýrsku, uvedl expert FIWI a zastánce zachování hnědých medvědů v Rakousku Georg Rauer.


"Doufáme však, že se brzy objeví, možná i s medvíďaty," dodal. Experti však soudí, že budou muset čekat až do května, než se dozvědí, co se stalo s Elsou a jejím případným potomstvem, protože medvědice se se svými mláďaty raději skrývají, aby je neohrozily.


Původní zpráva WWF (v němčině): http://www.wwf.de/presse/details/news/oesterreichische_baeren_sterben_zum_zweiten_mal_aus/