Každoročně během léta a podzimu netrpělivě kontrolujeme fotopasti, které jsme umístili v terénu, a doufáme, že se na nich objeví záběry nových přírůstků šelmích rodin na česko-slovenském pohraničí. Mláďata touto dobou již opouštějí bezpečná doupata a úkryty, kde se narodila, a tak je větší pravděpodobnost, že je naše fotopasti zachytí. V posledních letech získáváme důkazy o rozmnožování rysů pravidelně – zdá se, že příroda Chráněné krajinné oblasti Beskydy poskytuje těmto šelmám vhodné podmínky pro trvalý výskyt. Jaká je tedy situace letos?

Rysí matkou roku se letos v Beskydech stala rysice Lenka, která na jaře přivedla na svět hned tři koťata. Fotopast Hnutí DUHA Olomouc zachytila celou rodinku, vyjma otce, v centrálních Beskydech u balvanu, který slouží jako jedno ze značkovacích míst. Videa z fotopasti ale ukazují, že se alespoň pro danou chvíli kámen změnil v rysí hřiště, které prozkoumávají tři rysí koťata.

Na počátku července, kdy je naše monitorovací zařízení zachytilo, byl mladým rysům zhruba měsíc. V tomto věku se mají koťata čile k světu: s matkou prozkoumávají okolí doupěte, při hrách trénují své první lovecké dovednosti. Do dospělosti a osamostatnění jim ale zbývá ještě minimálně půl roku, během kterého budou zcela závislá na matce.

Lenka je zhruba pětiletá samice, která se pohybuje především v oblasti centrálních Beskyd. Koťata má nyní již třetím rokem, čímž výrazně pomáhá udržet a posilnit zranitelnou rysí populaci v česko-slovenském pohraničí. V roce 2013 i 2014 přivedla na svět po dvou koťatech, v obou případech byl jejich otcem rys Licous, jehož teritorium se překrývá s Lenčiným „revírem“.

 

Druhou úspěšnou rysí matkou je Draža. Naši čtenáři ji znají z příběhu, který jsme loni zveřejnili na našem webu. Po té, co se zřejmě uzdravila z nebezpečné prašiviny, porodila v loňském roce dvě koťata. Také letos fotopasti svědčí o tom, že je Draža nadále v dobré kondici: opět přivedla na svět minimálně dvě rysata.

Zatím nejméně informací máme o třetí rysí matce, kterou zachytila fotopast našeho spolupracovníka Radka Kyselého. Unikátní záběry zachycují její ranní siestu a pozdrav s dvěma koťaty. Dohromady tak máme v Beskydech letos minimálně sedm nových rysích přírůstků.

V případě vlků a medvědů se nám ještě nepoštěstilo. Zdá se, že se tyto dvě šelmy v současné době na české straně hraničních pohoří nerozmnožují. Hravost vlčích mláďat u lesní tůňky můžeme ale sledovat na záběrech ze slovenských Kysuc.

Následující měsíce budou pro mladé rysy představovat obtížnou zkoušku. Jejich zvídavost je pro ně totiž také rizikem: na svých objevných výpravách se mohou stát kořistí jiných predátorů a nebezpečí představuje rovněž silniční či vlaková doprava. První rok proto většinou přežívá jen polovina z narozených mláďat. Přejeme letošním mladým rysům, aby se všemu nebezpečí obloukem vyhnuli a posílili populaci rysa ostrovida v České republice.

 

JOSEFA VOLFOVÁ, MIROSLAV KUTAL, MICHAL BOJDA

 

Podpořit práci Hnutí DUHA Olomouc při ochraně a monitoringu velkých šelem můžete na www.selmy.cz/podpora nebo nákupem v benefičním obchodě. Můžete se stát také jedním z dobrovolníků Vlčích hlídek – v listopadu pro ně chystáme úvodní školení.