Život beskydských rysů objektivem fotopastí

Byl právě začátek února tohoto roku, beskydské kopce pokrývala nadýchaná sněhová peřina. Rysi, dosud samotářsky se potulující, začali intenzivně značkovat své teritorium, opustili své obvyklé trasy a vydali se hledat partnera. Od února do března totiž probíhají rysí námluvy a pářeníznačkující rys; foto: Vlado Trulík

Když se samec se samicí setkají, chodívají spolu několik dní až týdnů. Jeden takový rysí pár se nám podařilo dobře zdokumentovat – celých deset minut se zdrželi na místě snímaném naší fotopastí s rychlou sekvencí pořizování fotek. :-)

beskydští rysi při námluvách; foto: Hnutí DUHA Olomoucrysové Licous a Lenka při námluvách; foto: Hnutí DUHA Olomouc

Rys pojmenovaný Licous (dle dlouhých lícních chlupů), který je v tamním území doma, si „přivedl“ rysici Lenku. Ta jinak obývá především vzdálenější okrajovou část Beskyd (v rámci výzkumu Akademie věd jí byl nasazen telemetrický obojek).

 rys Licous zachycený fotopastí; foto: Hnutí DUHA Olomoucrysice Lenka zachycená fotopastí; foto Hnutí DUHA Olomouc

Licouse nejdříve zaujala fotopast a přišel si ji zblízka prohlédnout ...

rys Licous je zvědavý na fotopast; foto: Hnutí DUHA Olomoucrys Licous se zvědavě dívá do fotopasti; foto: Hnutí DUHA Olomouc

... pak se vydal raději prozkoumat místní terén, zatímco Lenka pozorovala okolí.

rysové Licous a Lenka při námluvách; foto: Hnutí DUHA Olomouc

Pak se vydala na průzkum Lenka …

rysice Lenka a rys Licous při námluvách; foto: Hnutí DUHA Olomouc

… zatímco Licous si ospale zívnul a uložil se k odpočinku. :-)

 zívající rys; foto: Hnutí DUHA Olomoucodpočívající rys Licous; foto: Hnutí DUHA Olomouc

Poté, co prozkoumali a označkovali díru pod smrčkem, oba z místa společně odcházejí.

rysové Licous a Lenka zkoumají díru; foto: Hnutí DUHA Olomouc

Z těchto fotografií rysů jsme měli dvojnásobnou radost, protože nám dávaly tušit, že koncem jara by se snad Lenka mohla stát matkou.

V době, kdy většinou rysí koťata přicházejí na svět (přelom května a června) Lenku opět zaznamenala jedna z fotopastí. To, zda mláďata má nebo ne, jsme mohli jen tipovat a doufat ...

rysice Lenka; foto: Hnutí DUHA Olomouc

Když jsme v polovině července zjistili, že jedné z našich fotopastí se podařilo vyfotit Lenku se dvěma asi 5-7 týdnů starými koťaty, byli jsme opravdu nadšeni! 

rysice Lenka s jedním ze dvou mláďat; foto: Hnutí DUHA Olomouc

Beskydská populace rysů je tak bohatší o nové přírůstky. Ačkoli se koťata mají čile k světu, vyhráno ještě zdaleka nemají. Ne všechna mláďata se totiž dožijí dospělosti - často jich až polovina do doby osamostatnění zahyne. 

dvě rysí koťata, asi 5-7 týdnů stará; foto: Hnutí DUHA Olomouc

Nejen těmto dvěma rysátkům, které se v Chráněné krajinné oblasti Beskydy narodily, držíme palce, aby je nepotkalo nic zlého především ze strany člověka.

Pro rysy jsou pytláci, srážky s autem či ztráta přirozeného prostředí v současnosti největšími hrozbami, které se aktivně snažíme zmírňovat v rámci našich projektů na ochranu velkých šelem.

 

V našem úsilí nám můžete pomoci i Vy - staňte se jedním z Přátel velkých šelem!


  

LEONA MACHALOVÁ