Čtyři uříznuté rysích tlapky nedaleko fotopasti instalované pro monitoring rysa ostrovida – tento hrůzný nález otřásl pravděpodobně všemi zoology a ochranáři v sousedním Bavorsku. Jaké jsou bližší okolnosti tohoto případu?

Bavorský region Lamer Winkel leží při české hranici a navazuje na Národní park Bavorský les. Zdejší krajina má až idylický charakter: odlehlé lesy a louky, bublající potoky a skalnaté hřebeny kopců. Místní obce lákají turisty k návštěvě s heslem „Čistá příroda, živá tradice, bavorský způsob života“. Oblast si oblíbili nejen turisté, myslivci, rybáři či horolezci. Zdejší lesy se staly domovem také pro několik málo jedinců vzácné a plaché kočkovité šelmy: rysa ostrovida. Dva z nich, rysice Leonie a kocour Leo, se ještě do nedávna pravidelně ukazovali před fotopastmi instalovanými zoology bavorského výzkumného projektu Luchsprojekt Bayern. Pravidelné měsíční kontroly monitorovacích zařízení přinášely důkazy o stálé přítomnosti těchto zvířat. Posledních šest týdnů se ale žádná velká šelma na rysí stezce nenafotila, říká Sybille Wölfl, vedoucí zmíněného projektu. Jsou Leonie a Leo stále naživu? Sybille neví, ale má o ně strach…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Záběry Lea a Leonie z fotopastí. Zdroj: Luchsprojekt Bayern

Po nějaké době se totiž znovu opakuje situace, kdy některý ze sledovaných rysů prostě zmizí. Tito jedinci dostávají přezdívku „rysi z Bermudského trojúhelníku“. Nalezeny byly ostatky dvou z nich: v roce 2012 to byla rysice Tessa, která snědla karbofuranem otrávenou návnadu. O rok později pytlák zastřelil březí rysici. Další hrůzný nález nyní objevili Sybille Wölfl se svým manželem Manfredem hned nedaleko od svého domova.

Ostatky rysice Tessy otrávené karbofuranem v r. 2012 (Zdroj: NP Bayrischer Wald) a březí rysice upytlačené v roce 2013 (zdroj: Polizei Niederbayern). Ostatky rysice Tessy otrávené karbofuranem v r. 2012 (Zdroj: NP Bayrischer Wald) a březí rysice upytlačené v roce 2013 (zdroj: Polizei Niederbayern). 

Manfred Wölfl je zoologem Státního úřadu pro životní prostředí a v rámci své agendy má na starosti právě velké šelmy. Jedna z fotopastí výzkumného projektu je schována v lese asi kilometr od jejich domova. Její kontrola znamená zhruba pětadvacetiminutovou procházku. Před dvěma týdny se Manfred Wölfl vydal na pravidelnou pochůzku a nedaleko fotopasti našel uříznutou přední končetinu rysa včetně ramenního kloubu. Se Sybille následně prohledali okolí a nalezli ještě další tři shodně oddělené přední nohy – dvě levé a dvě pravé. Nález byl v těsné blízkosti místa, kudy zoologové pravidelně procházejí při kontrole fotopastí. 

Pozůstatky vzácných šelem nyní zkoumají v berlínském zoologickém institutu a také v genetickém výzkumném ústavu. Rysí končetiny okousaly lišky a roztahaly je po lese. Kromě toho byly v různém stádiu rozkladu. I tak musí nyní přírodovědci porovnat DNA zvířat a především zjistit, zda pocházejí od dvou, tří či dokonce čtyř rysů. Referenční materiál je k dispozici pouze od rysa Lea. Kromě toho je samozřejmě cílem analýz také případně zajistit důkazy proti pytlákovi či pytlákům, kteří mají zločin na svědomí.

Za vyšetřování trestního činu je na policejní stanici v Bad Kötzting zodpovědný hlavní komisař Bernhard Hager. Rys se v této oblasti dostal v poslední době do nemilosti a také na titulní stránky místních novin. Skalnatý region totiž býval oblíbenou horolezeckou destinací. Ochránci přírody zde ale prosadili uzavření třiceti sedmi hektarového území právě kvůli přísné ochraně rysa ostrovida, čímž se rozhořel ostrý spor a rys a jeho ochránci se stali trnem v oku. Na závěry z rozsáhlého policejního vyšetřování je ještě dost brzy, každopádně kriminalisté ještě ani nemají jasno, zda se jedná o pozůstatky zdejších zvířat, protože připouští i variantu, že tlapky mohl pytlák převézt odjinud či mohly být zamraženy delší dobu v mrazáku. Vyšetřování mohou posunout až závěry dalších analýz.

Vyšetřovatelé očekávají pomoc také od veřejnosti. Bavorská ministryně životního prostředí Ulrike Scharfová vypsala odměnu 10.000 Euro za informaci vedoucí k odhalení pytláka či stopu, která by posunula vyšetřování dál. Je otázkou, zda zmíněná odměna je dostatečně vysoká, aby prolomila zeď mlčení, na kterou narazí každý, kdo hledá odpověď na otázku, proč jsou rysi mimo území národního parku v ohrožení. Co je motivací pro pachatele, který za sebou zanechal provokativní stopu v podobě uříznutých tlapek? Možná se snažil napodobit scénář, který se stal v roce 2000 ve švýcarském Bernu. Lovecký inspektor tehdy poštou obdržel stejně hrůzný balíček- čtyři rysí tlapky.

Vzhledem k faktu, že se nejedná o ojedinělé případy pytláctví, ochranářské organizace již dlouhou dobu volají po vzniku ústřední speciálně vycvičené policejní jednotky, která by se vyšetřováním pytláctví věnovala. Poslední případ je podle Kay Frobera z ochranářské organizace BUND Naturschutz jen důkazem, jak bezpečni se pytláci cítí před místní policií. Vznik centrální policejní jednotky podporuje rovněž bavorská myslivecká asociace a v roce 2014 obdržel německý parlament petici za její vznik, kterou podepsalo 12.000 lidí. Ministr vnitra však zatím o jejím zřízení nerozhodl.

Rysi v oblasti Lamer Winkel patří k česko-bavorsko-rakouské populaci rysa ostrovida, jejíž jádrovou oblastí jsou národní parky na obou stranách hranice. Výsledky z několikaletého monitoringu rysa v Bavorsku ukazují, že ačkoliv oblasti navazující na národní park poskytují rysům vhodné prostředí pro trvalý výskyt, jejich početnost klesá se stoupající vzdáleností od hranice národního parku. Rysům se nepodařilo kolonizovat ani všechny nejbližší dosažitelné oblasti.

 

JOSEFA VOLFOVÁ