Chovatelé chtějí méně náhrad, soustředí se spíše na lepší ochranu svých stád

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ Smečka vlků napadla v úterý večer stádo ovcí u Janové na Vsetínsku. Jednu z ovcí vlci sežrali. Letos jde v pořadí o čtvrtou ovci, kterou vlci v Česku usmrtili. A to jen podle úředních záznamů.


Počet takto usmrcených zvířat však v žádném případě nemusí být konečný. Úřady evidují jenom ta napadení, které majitelé stád ohlásí a požádají o odškodné. A od toho už chovatelé kvůli papírování stále častěji upouštějí a soustředí se na lepší zabezpečení stáda.


Stále častěji si například pořizují ohradníky i pastevecké psy, kteří dokážou vlky zahnat. „Svým způsobem je sympatické, že mnozí lidé z pasek často už ani napadení svých ovcí vlky nehlásí. Berou to jako samozřejmost, na přítomnost šelem si už zvykli,“ míní Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí. Že lidé všechna napadení nehlásí, si všimla i zooložka Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy Dana Bartošová. „Nechce se jim zdržovat papírováním,“ shrnula.


Stát přitom prostřednictvím krajských úřadů proplácí za ovci strženou velkou šelmou, tedy vlkem, rysem či medvědem, v průměru kolem dvou až tří tisíc korun. „Stát může proplatit například i drahého plemenného berana v hodnotě šesti tisíc korun,“ tvrdí Bartošová.


Aby majitel napadeného dobytka dostal odškodnění, musí na místo povolat zoology. Jen oni mohou potvrdit, že na chované zvíře zaútočila právě chráněné šelma. U Janové útočili podle Bartošové vlci beze všech pochybností. „Šlo o odrostlejšího berana. Velký kus ho chyběl. Beran měl vybrané vnitřnost i překousaná žebra,“ popisuje následky útoku smečky zooložka.


Podle Bartošové je místo, kde vlci u Janové zaútočili, rizikovou lokalitou. „Jde o pastvinu obklopenou lesem. Ovce sice byly v ohradě, ale byly na pastvě v noci, asi dvě stě padesát metrů od usedlosti. Pes byl zavřený v domě,“ dodala Bartošová. Chovatel prý bral celou záležitost rozumně. „Škody jsou pro chovatele vždycky nepříjemné, lepší je, když si ovce lépe zabezpečí,“ míní zooložka.


Vlci v Beskydech každým rokem zaútočí patnáctkrát Letos už podobně jako v Janové strhli vlci hned dvě ovce v Dolní Lomné na Jablunkovsku a jednu v Dolních Karlovicích na Vsetínsku. Průměrně za rok zoologové napočítají v Beskydech zhruba deset až patnáct domácích zvířat stržených vlky. Kromě ovcí se občas vlkům podaří ulovit kozu nebo tele. Podle hrubých odhadů v celých Beskydech „operuje“ v současné době jedna až dvě vlčí smečky, čítající asi deset jedinců.


Vlci se do Beskyd a tím i na území republiky vrátili ve druhé polovině devadesátých let minulého století. Po více než osmdesáti letech, kdy měl vůbec posledního divoce žijícího vlka na území dnešní České republiky zastřelit 5. března 1914 u obce Bukovec na Jablunkovsku jistý František Jež. Příchod vlků ze Slovenska vyvolal v Beskydech někdy před dvanácti lety pozdvižení. Vlci napadali ničím nechráněná ovčí stáda ve velkém, snadno se dostávali ke kořisti. Kvůli ochraně velkých šelem proto vláda v roce 2000 schválila zákon o náhradě škod způsobených zvláště chráněnými živočichy. Těmi jsou všechny tři velké šelmy, které v Beskydech žijí – vlci, medvědi i rysi.


První odškodnění plynula za řádění milovníka medu Podle ekologů vznik zákona o odškodnění v mnohém obrousil hrany mezi pastevci a velkými šelmami. „Ten zákon podepsal Václav Havel v květnu a pár týdnů nato jako na zavolání přišel na Vsetínsko medvěd, který napáchal škody za dvě stě tisíc,“ vzpomíná Milan Orálek. Škody, které napáchal Míša z Brodské, jak medvěda místní přezdívali, tehdejší okresní úřad ve FrýdkuMístku už proplatil. Šlo zejména o zničené včelí úly.


Velký vlčí útok na ovce a tím s trochou nadsázky i na státní pokladnu se odehrál v roce 2004. Tehdy zoologové napočítali rekordních pětapadesát zadávených ovcí. Ochránci přírody mají od té doby obavy o osud velkých šelem v Beskydech a organizují takzvané vlčí hlídky, které Beskydy pravidelně procházejí. Chtějí tak zastrašit případné lovce chráněných zvířat.


JAN KRÁL