Ochranáři se bojí, že vzniká organizovaná síť pytláků zaměřená na mezinárodně chráněné medvědy hnědé.

Dva rozporcované medvědy hnědé objevili celníci v autě u hranic mezi Moravou a Slovenskem v Břeclavi. Tyto šelmy přitom mezinárodně patří k nejpřísněji chráněným živočichům. Ochránci přírody přímo mluví o tom, že pytláci medvědů mohou spolupracovat v organizované síti. A její část mohli celníci svým pondělním nálezem zachytit.


V kufru auta byly dvě čerstvě nasolené medvědí kůže s hlavou a dva kusy masa. Na zadních sedadlech ležela další již vypreparovaná, a tedy pravděpodobně starší kůže. "Muži k trofejím neměli doklady. Tvrdili, že je koupili v hospodě a že maso pochází z divočáka," sdělila mluvčí celníků Lada Temňáková. Věrohodnost jejich tvrzení však snížil fakt, že vezli loveckou výstroj a dvě kulovnice.


Není to první případ nalezených zbytků zřejmě ulovených medvědů. Loni v dubnu našel náhodný kolemjdoucí v řece Ostravici v Beskydech medvědí tlapy stažené z kůže, krční obratle a svalovinu i s jazykem. K zadržení pytláka nepomohlo ani vypsání stotisícové odměny.


Miroslav Kutal z Hnutí Duha proto míní, že by v tuzemsku mohla fungovat organizovaná síť pytláků. "Možné to je. Zdá se, že medvědí maso má v České republice odbyt. Jedna z brněnských restaurací jej na podzim nabízela bez povolení, které je pro komerční zacházení s tímto druhem masa nutné." uvedl Kutal. Zda restaurace medvědí maso na jídelníček zařadila legálně, vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí. Trofeje z upytlačených zvířat překupníci nabízejí i na aukčním serveru Aukro. "Přes internet se tyhle věci dají udat dobře," míní Kutal.

Kůže a maso zadržené v Břeclavi pravděpodobně pocházejí ze Slovenska. Muži je převáželi po dálnici D2 ve vozidle Mitsubishi. Vyšetřovatelé Celního ředitelství v Brně zřejmě podají návrh na zahájení trestního stíhání, které by mohlo mít i mezinárodní dopad. Za neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy hrozí dva až osm let odnětí svobody.


ANNA SEDLÁČKOVÁ