Přísně chráněné zvíře se lovit nesmí, jeho populaci decimují právě pytláci


Ústí nad Labem - Ústecká Cestovní kancelář m'plus travel organizuje pro zahraniční turisty nelegální lov přísně chráněného rysa. V nabídce na svých webových stránkách uvádí, že kriticky ohroženou šelmu si zájemci mohou v českých lesích zastřelit od začátku ledna do konce února. Případem se po upozornění MF DNES již zabývají ochránci přírody a inspektoři životního prostředí.


 "Je vzácný a bude to drahý jak bejk," uvedl zaměstnanec cestovní kanceláře na dotaz redaktora MF DNES, který se vydával za zájemce o tuto atrakci. "Je chráněnej, ale docela se rozmnožil. Vyskytuje se v Beskydech, Jeseníkách a na Šumavě. V nabídce je delší dobu, nemyslím, že byste se nechytli," dodal.

 Jinou verzi podal stejný muž, když se na tento problém zeptala redaktorka MF DNES oficiální cestou.


 "My ho nelovíme, to nám nabízejí lovecké společnosti a my jen zprostředkováváme, co nabídnou. To, že je na seznamu, neznamená, že je k dispozici. Je možné, že se letos neloví nebo že bude až za dva roky. To já nevím," říkal Antonín Fedorjak, předseda představenstva společnosti, s tím, že již mluvil s jejím kolegou, který se na rysa také vyptával.


 Rys se však nesmí lovit už od roku 1992, kdy začal platit zákon o ochraně přírody a krajiny. "V tom případě ho nikdo stejně nedostane. My jsme třeba otiskli seznam z jiný země," dodal s tím, že redakci poskytne informace o loveckých společnostech, které toto zvíře cestovní agentuře nabízejí k lovu. To však do uzávěrky listu neudělal. Ještě včera večer však rys z veřejného seznamu lovné zvěře na internetu zmizel.


Pytláctví, nebo podvod?


"To je strašné. Ta cestovka nabízí účast na trestném činu pytláctví," zděsil se ekolog Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. "Nebo nabízí něco, co nemůže splnit, protože lovení zvláště chráněného rysa je u nás přísně zakázáno, a pak podvádí zákazníky," dodal.


Podle nabídky cestovní kanceláře musí turisté zaplatit vstupní poplatek 50 eur. "To je dost levný rys," poznamenal další ekolog Jaromír Bláha. Tento poplatek však jde do kapsy loveckým společnostem, které pořádají samotný hon. Cestovní kancelář si účtuje další peníze za jeho zprostředkování. Cestovní kancelář m'plus travel má na svých webových stránkách v anglickém odkazu pro zahraniční klienty sedmnáct druhů divokých zvířat a ptáků, které si turisté mohou střelit.

Na seznamu jsou běžní ptáci, jako divoká kachna a bažant, z divoké zvěře pak kanec, muflon, daněk, kamzík, jelen, srnec. Na posledním místě je rys, u něhož je připsáno, že období lovu trvá od 1. ledna do 28. února.


 "Jsme z toho zděšení," uvedl včera dopoledne Jiří Hejduk z České inspekce životního prostředí, jenž má na starosti právě ochranu přírody.


"K lovu přísně chráněného rysa musí mít každý povolení, ale to ministerstvo životního prostředí nikomu nevydalo," řekl Hejduk.


Inspektoři zkoumali obsah internetových stránek cestovní kanceláře několik hodin.


"Pokud by opravdu někdo ulovil rysa bez povolení, hrozil by mu trest do sto tisíc korun. V případě právnické osoby by to bylo až do dvou milionů," uvedl Hejduk. "Zprostředkování lovu je sice podle zákona o ochraně přírody a krajiny nepostižitelné. Z hlediska trestného práva by to však mohlo být nabádání k trestnému činu," doplnil Hejduk.


V celé republice nežije ani sto těchto zvířat. V severních Čechách se objevuje v oblasti Národního parku České Švýcarsko, kde podle odhadu zoologů žije kolem šesti rysů. Je však velmi plachý a náhodně jej potkat je pro návštěvníky parku takřka nemožné.


Zákon jej chrání a stát také hradí veškeré škody, které by mohl rys napáchat například tím, že by skolil pasoucí se dobytek. V Ústeckém kraji však k ničemu takovému nedošlo.


Přesto se jejich počet v Česku stále snižuje. Na vině jsou především pytláci, kteří rysa loví ve všech koutech republiky. Například v jižních Čechách, kde se vyskytuje nejčastěji, se našlo od roku 1995 do roku 2003 šestapadesát lebek rysa.


Ekologové z Hnutí Duha proto populaci rysa nyní hlídají a na Šumavě pořádají rysí hlídky. Za informaci, která by vedla k dopadení pytláka, dokonce nabízejí odměnu 50 tisíc korun. "Zatím se nepodařilo nikoho chytit," uvedl ekolog Jaromír Bláha. Peníze na odměnu získávají z veřejné sbírky. "Peněz neustále přibývá, takže odměnu zvýšíme," doplnil Bláha. Podle ochránců přírody jsou nejčastějšími lovci myslivci, kteří rysa považují za predátora, jenž jim loví zvěř. "To je přitom ale jeho přínos. Zvěř je přemnožená a rys může její počty přirozeně snižovat," komentuje Jaroslav Červený, pracovník Akademie věd České republiky, který se problematikou rysa v Česku dlouhodobě zabývá.


Lovci však střílejí toto zvíře i kvůli zážitku, protože je jednou z mála divokých šelem, které se v českých lesích vyskytují. Jako trofej z něj slouží především lebka či kůže.


Rys byl v Česku vyhuben už v 19. století. Podle zoologa Červeného byl ještě roku 1830 viděn u Doupovic v Krušných horách. Teprve na konci minulého století se o jeho návrat zasloužil člověk, do přírody vypustili ochránci zvířat sedmnáct kusů. Do republiky se vracel i přirozenou cestou z východní Evropy.