Pokud si chceme pochutnat na borůvkách, je potřeba za nimi vyšplhat až do těch nejvyšších partií beskydských vrcholů, jako je Travný, Lysá hora, Smrk a další. To dobře ví i jeden turista, který se vydal na své oblíbené borůvkové místo právě na Smrku. Chodí zde dlouhá desetiletí, a tak si myslel, že ho snad už ani nemůže nic překvapit. Hory zná dobře.


Zrovna se prodíral zelenomodrými keři, když se před ním ozvaly podivné zvuky. Šustění křovin, mlaskání a praskot suchých větví! Turista se zastavil a napjatě čekal, co bude dál. Zvědavě nahlížel mezi větve, kde se cosi nezřetelně hnědého pohybovalo! „Kolega borůvkář?“ blesklo hlavou turistovi. „Kdo ví? Přes husté listí to nepoznám!“ V tom okamžiku se to znova pohnulo a na krátký okamžik se mezi větvemi zjevilo hnědé chlupaté tělo! Medvěd! Turista stál jako opařený, zatímco vyrušené zvíře neochotně ustupovalo před nežádoucím vetřelcem-člověkem do hloubi hustého smrkového porostu. Po chvilce turistu přepadla touha se podělit o svůj zážitek.A tak volal domů. Podařilo se mu povědět dceři, že se právě setkal s medvědem, ale víc ne! Ztratil signál! Vyděšená dcera se o otce začala bát a ihned zavolala na policii. V krátké době už o „ohroženém“ turistovi věděla i horská služba, myslivci a připravovali záchrannou akci! Snažili se využít i mobilního operátora, aby muže našli a „zachránili“ ze spárů nebezpečné šelmy.


Mezitím muž, opojen euforií ze silného zážitku ze setkání s naší největší šelmou scházel do údolí, do obce Ostravice. A tam se s údivem setkal se „záchranným komandem“! Všechno dobře dopadlo. Turista si ze Smrku odnesl zážitek, na který bude jistě dlouho vzpomínat a pro složky integrovaného záchranného systému to byla prověrka akceschopnosti a osvěžující probuzení z každodenní rutiny.


Jako člověk, který obdivuje naši krásnou a bohatou přírodu Moravskoslezských Beskyd a člen stráže přírody bych rád požádal všechny návštěvníky hor, aby respektovali pravidla a nevstupovali do rezervací v místech, kde nejsou turistické značky a dopřáli klid našim lesním sousedům. A není to jen tento jeden méďa, další zprávy o přítomnosti této šelmy jsou i ze severní části naší chráněné krajinné oblasti. Vždy je to právě z okolí nějaké rezervace, kde jsou pro něj nejlepší podmínky.

Takovou rezervaci poznáte podle dvou červených pruhů na stromech, které vymezují její hranici. Taky zde bývá informační cedule a státní znak. Všem Vám přeji podobné jedinečné a často už i neopakovatelné zážitky v našich krásných beskydských hvozdech.


JAN STÝSKALA, stráž přírody CHKO Beskydy