Podkrušnohorský zoopark v Chomutově a Zoo Děčín se spolu s jihlavskou zoo zapojili do programu, který pomáhá návratu divokých koček do volné přírody. Kočky, které tu odchovali, se v těchto dnech stěhují do Národního parku Velká Fatra na Slovensku. Divoké kočky patří mezi kriticky ohrožené druhy a ve střední Evropě byly téměř vyhubeny. Z Česka se jich do volné přírody dostane devět.



Slovákům pošlou divoké kočky

20.8.2008, Právo - Ústecký kraj 


CHOMUTOV – Podkrušnohorský zoopark v Chomutově obohatí slovenskou přírodu o čtyři divoké kočky. V těchto dnech připravuje „divé mačky“ na cestu do Národního parku Velká Fatra, a to v rámci takzvaného reintrodukčního programu. Ten od poloviny 80. let spojuje zoologické zahrady, zachraňující živočichy, jimž hrozí vyhynutí nebo se dramaticky snižuje jejich počet. „Mláďata koček, která budou žít ve volné přírodě, se narodila v zooparku v posledních dvou letech. Jeden samec a tři samičky budou vypuštěni s dalšími pěti kočkami ze zoo v Děčíně a v Jihlavě,“ uvedla Martina Pelcová z chomutovské zoo.


Kočka divoká patří mezi kriticky ohrožené druhy, ve střední Evropě prakticky vyhynula. Zoopark je chová od roku 1994.


Reintrodukční program shromažďuje genetické informace o 145 druzích zvířat. Chomutov významně pomohl například při záchraně ibisů skalních. V minulých letech vrátil do volné přírody slovenských Polonin také několik zubrů evropských a do šumavských hvozdů desítky sov.