BERN 28. července (ČTK) - Do švýcarských Alp se vrátil hnědý medvěd, který se zde naposledy objevil před 100 lety. Oznámili to dnes zástupci národní parku v kantonu Graubünden na východě Švýcarska. Dva strážci parku zpozorovali zvíře ve čtvrtek v průsmyku Ofen u obce Tschierv v Münstertalu.

Poprvé tak bylo oficiálně potvrzeno, že se do alpské země zase vrátili medvědi. Již předtím několik skupin turistů tvrdilo, že v průsmyku Ofen zahlédli hnědého medvěda. Podle švýcarských zdrojů přišli medvědi z Itálie.

V polovině července se objevily stopy medvěda několik kilometrů od švýcarských hranic, v italském národním parku Stelvio. Několik jedinců bylo do severoitalské oblasti sousedící se Švýcarskem importováno ze Slovinska.

Evropský hnědý medvěd vymizel ze Švýcarska před sto lety. Poslední kus zastřelili lovci v roce 1904 poblíž Scuolu, právě v kantonu Graubünden. Medvědi jsou ve Švýcarsku od 80. let chráněni.

V posledních letech se v této alpské zemi znovu objevily i jiné velké šelmy. Rys byl znovu importován do kantonu Jura a dnes tam žije na dvacet kousků. Do Alp a pak i do Jury se sami vrátili vlci, kteří odsud vymizeli koncem 19. století.