Už od začátku dubna objíždějí členové Hnutí Duha obce a města v Pobeskydí s přednáškou o soužití s velkými šelmami. Vlci, medvědi a rysi totiž k beskydské krajině po stovky let neodmyslitelně patřili a v posledních desetiletích se do nejvýchodnějších hor České republiky opět pomalu vracejí.


„Chceme zvýšit podvědomí lidí o tom, že velké šelmy do Beskyd patří a že jsou tady,“ přibližuje důvody, proč se Hnutí Duha pro cyklus přednášek rozhodlo, jeho člen Michal Bojda. „Našim cílem je přinést informace o medvědech, vlcích a rysech nejen dospělým, ale i dětem, vysvětlit jim, proč jsou velké šelmy tak důležité pro přírodní rovnováhu a jak se zachovat v případech, kdy je potkají,“ dodal Michal Bojda.


Přednášky budou pokračovat i v dalších dnech až do konce dubna, ještě dnes si ji mohou zájemci vyslechnout na Horní Bečvě, příští středu pak v Řece na obecním úřadě, o dva dny později ve Frýdlantu nad Ostravicí, v Morávce nebo v Třinci.


Vlci v Lužici jdou příkladem


V rámci přednášky je promítán i dokumentární film Vlci v Lužici o životě vlků v místě, které je podstatně více obydlené než Beskydy.


„Nový film Vlci v Lužici zblízka ukazuje život vlků v kulturní krajině pozměněné člověkem,“ vysvětluje Michal Bojda. „Film přináší unikátní záběry volně žijících vlků v Německu nedaleko polských a českých hranic. Je důkazem toho, že lidé a vlci mohou vedle sebe žít,“ dodal Michal Bojda.


Počty medvědů, vlků a rysů se v posledních letech podle ochránců přírody ustálily, zatím ale není čas pro nějaké velké závěry.


„V Beskydech žije okolo dvanácti až patnácti rysů, což je stabilizovaný stav, letos jsme ale po dlouhé době neobjevili stopy rysa ve vsetínské části Beskyd, což zrovna příznivá zpráva není,“ vysvětluje Michal Bojda. „Obdobné je to i s vlky. V současnosti je v Beskydech okolo pěti kusů, což je o několik méně, než zde žilo dřív. Přičítáme to prodloužené lovecké sezoně na Slovensku, kde se vlci mohou lovit,“ dokončil ochránce přírody s tím, že v pohraničních horách žije i okolo čtyř medvědů, na které mohou lidé narazit hlavně ve vrcholových partiích Smrku, Kněhyně nebo Lysé hory.


FAKTA


Kde jsou besedy


o velkých šelmách


Místo Datum Čas


Horní Bečva 14. 4. 17.00


Slavičín 16. 4. 17.00


Řeka 21.4. 17.00


Frýdlant n. O. 23.4. 16.00


Morávka 27.4. 15.00


Třinec 29.4. 17.00



DAREK ŠTALMACH