Během letošního léta zaznamenaly dvě evropské země úspěch v boji proti pytláctví velkých šelem. Níže popsané případy sice svědčí o nejistém a nelehkém osudu vlků a rysů v naší krajině, zároveň ale dokazují, že řádné a pečlivé potírání a vyšetřování pytláctví přináší úspěchy. Doufejme, že úspěchy vyšetřovatelů odradí alespoň některé pytláky od jejich nelegální činnosti, a také, že čeští kriminalisté naleznou v práci zahraničních kolegů inspiraci…


Odvolací soud zpřísnil trest za upytlačenou vlčici

V červnu letošního roku zpřísnil soud ve švédském Hudiksvall rozsudek nad dvěma lovci, kteří před třemi lety obzvláště násilným způsobem usmrtili vlčici. Na vlčici najeli sněžným skútrem a poté ji ubili k smrti. Z vyšetřování vyplynulo, že se oba muži vydali stopovat a pronásledovat vlky, kteří jsou ve Švédsku chráněni zákonem a jejich lov je možný jen na zvláštní povolení. To ovšem neměli.


Podle očitých svědectví, ale také díky porovnání otisků lidských stop a analýze vzorků nalezené lidské moči vyšetřovatelé zjistili, že se oba muži vydali na sněžném skútru sledovat smečku vlků. Není zcela jasné, zda se na hanebném činu opravdu podíleli oba, přítomnost na místě činu se podařilo dokázat jen u staršího z obou mužů. Jeho stopy byly také nalezeny u staré uschlé borovice, kterou následně použil k ubití zvířete. Další důkazy nalezli policisté také na sněžném skútru druhého z pachatelů a světlo do případu vnesl též rozbor telefonních hovorů obou mužů.


Zatímco prvoinstanční soud odsoudil pouze jednoho z pachatelů a druhého propustil za „zvláštních okolností“, odvolací soud rozsudek zpřísnil - oba muži musí na dva roky do vězení a zaplatí pokutu v přepočtu asi 75 tisíc korun švédské agentuře ochrany přírody.

Tento konkrétní případ dobře ilustruje situaci švédských vlků, kteří to v severské zemi rozhodně nemají jednoduché. Žije jich zde sice jen zhruba 270, ale každoročně se znovu a znovu otevírá otázka jejich „regulačního lovu“ a objevují se nové případy pytláctví. Více informací o švédské vlčí populaci naleznete v našem loňském článku.


Sedmnáct pytláků odsouzeno ve Španělsku

Ze španělské Sevilly pochází zpráva o zatčení celkem 17 pytláků, kteří se specializovali na lov jedné z nejohroženějších kočkovitých šelem na světě: rysa pardálového. V letech 2011 a 2012 zde probíhala rozsáhlá vyšetřovací akce s názvem Pardina, během které bylo zatčeno dohromady 13 pytláků.

Impulsem pro zahájení intenzivního vyšetřování byl nález tří mrtvých šelem v rezervaci nedaleko jihošpanělského města Aznalcazar. V tělech dvou z nich našli vyšetřovatelé kulky a třetí zvíře zahynulo ve speciální pasti, která mu amputovala tlapku. Tehdejší „zátah“ na pytláky byl úspěšný především díky speciálním monitorovacím zařízením instalovaným v oblastech výskytu rysa pardálového.

Bohužel akce Pardina odradila tamější pytláky jen na omezenou dobu a letos ochránci přírody opět zaznamenali hrozby pytláctví.

Čtyřměsíční vyšetřování a kontrolování oblasti přineslo letos v červenci konkrétní výsledky: sedmnáct zatčených pytláků a zabavení brokovnic, pušek, tlumičů, luceren, nožů, boxů na přepravu masa, střeliva různého kalibru, chytacích klecí či návnad. V některých případech skrýval nelegální náklad také upytlačené úlovky, mezi kterými naštěstí nebyl žádný rys. Všichni zadržení byli předvedeni před soud.

 

JOSEFA VOLFOVÁ