Blanský les - Nad chráněnými rysy ostrovidy, kteří žijí na Šumavě i v Blanském lese severně od Českého Krumlova, se stahují mračna.


Tamní farmáři tvrdí, že jim šelmy za poslední dva roky potrhaly desítky zvířat a způsobily mnohatisícové škody. Hrozí proto, že je postřílí. Podle zákona by se ale dopustili trestného činu.


Například jednomu zemědělci hospodařícímu v Blanském lese zabil rys tele v hodnotě 4,5 tisíce korun, zemědělcům v Přísečné na Českokrumlovsku zase uštval ovce za zhruba šedesát tisíc korun.


„V prvním případě zemědělec nenahlásil škodu na teleti včas. Ve druhém byl posudek odborníka takový, že nemůže ani vyvrátit, ani vyloučit, že škodu způsobil rys. Takže ani jeden peníze nedostal. Zemědělci nevěří tomu, že by to udělali zdivočelí psi, a mnoho z nich vypráví o těchto případech svým kamarádům myslivcům. V nich to pak vzbuzuje akorát pocit, že rys je škodná, kterou musí střílet,“ upozorňuje Zuzana Veverková, zooložka z Institutu aplikované ekologie Daphne v Českých Budějovicích.


Nikdo z farmářů nahlas neřekne, že o zastřelení rysa uvažuje. Rovněž neukáže na toho, kdo již v minulosti zvíře upytlačil.


Přitom je ale veřejným tajemstvím, že na Šumavě a v Blanském lese usmrtí kulky minimálně pět těchto šelem ročně a další právě kvůli tisícovým škodám ještě farmáři či myslivci zastřelí.


Další ze zemědělců uvedl, že dokladů pro odbor životního prostředí kraje pro náhradu škody je potřeba tolik, že se nediví, že to někdo bude chtít řešit po svém – s flintou v ruce.


Ekologové jen kroutí hlavou „Každý si postěžuje v hospodě, že má zamordovaná další zvířata. Když pak někdo uvidí rysa, klidně ho může zastřelit. Pak vzniká dojem, že je to prostě škodná,“ dodal chovatel, který si přál zůstat v anonymitě.


Nad tím kroutí hlavou ekologičtí aktivisté. „Pokud budou mít zemědělci odborný posudek, který jasně stanoví, že škodu způsobil rys, pak jim krajský úřad škody vykompenzuje. Není důvod, aby tomu tak nebylo,“ řekl Jaromír Bláha z Hnutí DUHA.


Paradoxně právě Hnutí DUHA na Šumavě dělá vše pro to, aby šelmy ochránilo.

Dobrovolníci třeba během roku chodí do terénu a pátrají po myslivcích, kteří by chtěli nelegálně šelmu ulovit. Zatím nikoho nedopadli.


***

“Zemědělci nevěří, že to udělali zdivočelí psi. Vypráví to myslivcům a vzbuzují v nich pocit, že rys je škodná.“ Zuzana Veverková, zooložka